Медия без
политическа реклама

МЗ праща прокурист в "Пирогов" заради натрупани дългове

Към края на март спешният институт има над 16 млн. лв. просрочени задължения

03 Юни 2022
БГНЕС
Пироговци протестират срещу констатациите на служебния екип в МЗ за фиктивни пациенти и други нарушения в института.

Заради просрочени задължения министерството на здравеопазването ще назначи прокурист в института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Към 31 март просрочените задължения надхвърлят 16 млн. лв., съобщиха от ведомството. Лечебното заведение е приключило най-тежката година на пандемията - 2021 г., в която изнесе огромен товар, на загуба от 24,5 млн. лв.

Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години – като в края на финансовата 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал. Въпреки това, в продължение на години не са предприети адекватни действия и болницата продължава да задлъжнява, посочват от МЗ. За финансовите 2017 г., 2018 г. и 2019 г. дружеството отчита текущи загуби – съответно: 3,4 млн. лв., 1,19 млн. лв. и 108 000. лв.

Лошото финансово управление през годините и големият размер натрупани загуби възпрепятстват лечебното заведение да акумулира финансов ресурс, за да модернизира клиниките (някои от които единствени в страната), смятат от ведомството на проф. Асена Сербезова. Независимо че през последните две финансови години (2020 г. и 2021 г.) УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ отчита текущи печалби, средствата не са достатъчни за покриване на загубите, натрупани през годините на лошо управление, допълват оттам.

За финансовите 2020 г. и 2021 г. просрочените задължения към доставчици на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ също са в обезпокоителни размери – над 9 млн. лв. Към края на март текущата загуба е в размер на 2,9 млн. лв.

Именно с цел подобряване на финансовата дисциплина в лечебното заведение ще бъде назначен прокурист. Той трябва да преразгледа всички договори и да представи оздравителен план. Една от основните задачи на прокуриста ще бъде да предоговори дълговете на болницата с кредиторите, както и да оптимизира приходите и разходите на болницата.

През последните две години болниците в страната бяха финансирани по съвсем друг начин от обичайното заради дългите периоди без планова дейност и голямата тежест на ковид пандемията. Но и преди пандемията "Пирогов" винаги е изтъквал огромните финансови загуби, които търпи, лекувайки неосигурени пациенти.

При управлението на Стойчо Кацаров миналата година институтът преживя редица сътресения покрай конфликта на служебния министър с тогавашния директор проф. Асен Балтов и проверки по съмнения за лекувани фиктивни пациенти. Тогава лекарите в "Пирогов" обясниха, че нарушенията са резултат от дефицити в клиничните пътеки и са неизбежни за лечението на пациентите. Днес Балтов е един от най-активните депутати на ГЕРБ в Народното събрание.

Още по темата