Медия без
политическа реклама

Депутатите се сдърпаха заради прозвището "Копейкин" (ВИДЕО)

Искрен Митев се извини за ситуацията, но не лично на Костадин Костадинов

Людмил Илиев

Привидно монотонният дебат в Народното събрание около поправки в закона за досиетата за малко не доведе до истинско сбиване в пленарната зала.

Повод за това стана изказване на Искрен Митев от "Продължаваме промяната" (ПП). Той се обърна директно към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов от трибуната с обидното прозвище "Копейкин". "Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, а които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да каже, че е повече човек от другите", обяви младият депутат от ПП.

Когато говореше за къщата, той имаше предвид обвиненията, че Костадинов е построил такава с пари от държавната субсидия на партията му; по отношение на ваксинацията - за факта, че депутатите от "Възраждане" яростно отхвърлят ковид ваксините, макар че повечето са имунизирани; а картата - става въпрос за депутатските карти, които националистите са размахвали пред полицията по време на свои улични протести.

Изявлението предизвика гнева на Костадинов, който се втурна вбесен към трибуната, за да отговори. От устата му се чуха думите "Този тъпак" по адрес на Митев. Водещият заседанието Кристиан Вигенин обаче го възпря.

Тогава Костадинов и хората му се насочиха директно към Митев, който обаче получи подкрепата на съпартийците си. Депутатите се сбутаха едни други, видя се и дърпане на вратовръзки - като Митев беше този, който първи посегна към връзката на Костадинов. До размяна на удари обаче не се стигна. За да успокои ситуацията, Вигенин прекъсна заседанието.

Свидетели на конфликта станаха посетители, дошли да разгледат Народното събрание, сред които имаше не само възрастни, но и деца.

След прекъсването водещият на заседанието Кристиан Вигенин заяви, че ситуацията ще бъде разгледана на председателски съвет.

Междувременно Костадинов проведе брифинг в парламентарните кулоари, на който обяви, че очаква извинение от парламентарната група на ПП, както и наказание за Искрен Митев. По думите му, депутатът от ПП го е хванал за вратовръзката, когато водачът на "Възраждане" го попитал: "Имаш нещо да ми кажеш ли?". Той категорично отхвърли твърденията на Митев, че е разхищавал партйната субсидия - по думите му, проверките на компетентните органи са показали, че националистите са "изрядни" при харченето й.

В крайна сметка Искрен Митев се извини от парламентарната трибуна, но не спомена поименно лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Младият депутат от "Продължаваме промяната" заяви, че съжалява, ако по някакъв начин е допринесъл за "разпространение на агресията" и поднесе извинения на децата, който станаха свидетели на случката, и на зрителите.

Още по темата