Медия без
политическа реклама

Американски F-35 поемат охраната на българското небе

Те ще изпълняват "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг"

01 Юни 2022Обновена

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО, предаде БНР.

Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, но в него не се посочват броя самолети, които участват в Air Policing. 

В края на май трябваше да приключи мисията на четири нидерландски F-35 у нас, но в настоящото съобщение се набляга, че американските изтребители са се присъединили към мисията на Нидерландия.

В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, командване се посочва, че разполагането на американски F-35 у нас изпълнява "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг".

Все още няма яснота с коя държава ще си партнира България за съвместна охрана на родното небе или т. нар. еър полисинг" от началото на месец юни.

„Винаги ще има кой да пази българското небе, и в момента също има, в лицето на българските Военновъздушни сили“, коментира в сряда пред журналисти военният министър Драгомир Заков. Той уточни, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците по различни начини, в рамките на НАТО. По думите му, в момента текат различни операции на НАТО, които включват подкрепа по охраната на българското небе, в които не се прилага стациониране на самолети на съюзниците по български летища. Сред тях е и т. нар. Air Policing от дистанция, разясни министър Заков. Той посочи, че продължава обсъждането на различни варианти за подсилване на охраната на българското въздушно пространство със сили и средства на съюзниците.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

За възможността  американски изтребители да се включат като подпомагащи българската авиация, се разбра още в средата на май т. Тогава военният министър Драгомир Заков обяви, че е преговарял в Пентагона за осигуряването на самолети, които да пазят небето ни между сега наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Заков беше част от водената от премиера Кирил Петков делегация в САЩ. Военният министър каза, че основната част от посещението в САЩ е било свързано с енергийната сигурност, но той е провел допълнителни срещи в Пентагона по въпроси, които са в ресора на Министерството на отбраната.

Военният министър Драгомир Заков е преговарял в Пентагона за осигуряването на самолети, които да пазят небето ни между сега наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Това стана ясно от негови думи, казани пред журналисти на военния полигон в Црънча.

"Разговаряхме и за възможностите за "еър полисинг" в България – да се осигурят самолети между наличните МиГ-29 и очакваните F-16", заяви след връщането от САЩ Заков. Той подчерта, че все още няма конкретни резултати и всичко е в процес на развитие. По думите му от наша страна са били поставени правилните въпроси. “Мисля, че от американска страна бе чуто много добре това, което ние искаме и това, което нас ни притеснява“, каза министърът.

Относно машините, които евентуално трябва да осигурят охраната на българското небе до идването на новите F-16, министърът каза тогава, че става въпрос за опции, при които подобна празнина може да бъде запълнена. 

 

Ключови думи:

F-35, Граф Игнатово

Още по темата