Quantcast
Кирил Петков към ДПС: Защитата на Пеевски е единственият ви фокус | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков към ДПС: Защитата на Пеевски е единственият ви фокус

В отговор движението се зарече да защитава всеки невинен български гражданин от "агресията" на премиера, дори да е от ПП
1 830
 БГНЕС
Кирил Петков срещу Станислав Анастасов.

За пореден път премиерът Кирил Петков и ДПС се вкопчиха в схватка в парламента. Поводът беше, както неведнъж се е случвало и преди, депутатът от движението Делян Пеевски, с когото премиерът води битка.

Размяната на остроти стана по време на парламентарния контрол, в който Петков участваше. От ДПС постъпи въпрос, внесен от партийния лидер Мустафа Карадайъ и неколцина депутати, включително самия Пеевски. Питането засягаше решение на правителството, с което се позволява на транспортното министерство и на Национална компания "Железопътна инфраструктура" да подпишат договор. Целта на споразумението е да се финансира проект за модернизация на участъка Волуяк - Драгоман - фаза 1 от жп линията София - Драгоман - сръбска граница. Отпусната е финансова помощ в размер на 166.2 млн. лв., осигурени по линия на европрограмата "Транспорт".

От ДПС намекнаха, че има нарушения в процедурата, с която е разрешено даването на парите, като се заобикаля необходимото разрешение на Европейската комисия за ползването на евросредствата. В отговор Кирил Петков обясни, че жп линията е обект от национално значение, а конкретният участък е приоритет на кабинета. Решението да се разреши подписването на договора е в пълно съответствие със закона за управление на евросредствата, увери премиерът. "Самото изпълнение ще бъде направено по начин, по който ще видите, че всъщност промяната е дошла", обеща той.

Самият въпрос към него беше зададен от трибуната от зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов. Преди дни той обвини Петков, че е заплашил движението, че ще ги "оправи" с нови американски санкции. А сега обяви, че на влизане в парламента премиерът е казал, че депесарите са страхливи. "Не познавате нито демократичната история на България, нито на ДПС", каза с тържествен тон Анастасов, на което Петков се засмя.

Малко по-късно зам.-шефът на ДПС, отново от трибуната, се обърна към премиера с насмешливото "страхопочитаеми г-н министър-председател Петков". И заговори за "внушенията", които Петков прави за ДПС. "Когато хвърляте кал по ДПС и колегата ни Пеевски, явно вие правите точно това, което твърдите,че другите правят. Свързано е с потоци, свързано е със строителство и всичко друго", заяви Анастасов.

Премиерът се възползва от възможността, за да захапе движението. "Това, което разбирам, е, че ДПС единствено и само е фокусирано върху защитата на един от своите депутати – Делян Пеевски. И всичките разговори, коментари - и от трибуната, и по медиите, са да застанат в пълна защита на Делян Пеевски. Разбирам, че на ДПС това е единственият ви фокус, но може да се фокусираме и върху по-важни въпроси, освен неговата цялостна и пълна защита. Българското население знае защо го правите", обърна се той към депутатите от движението.

Анастасов искаше да каже последната дума. "Моля да знаете добре, че ДПС ще защити всеки български гражданин, който е станал обект на вашата агресия и кална кампания, на вас и на кръга „Капитал“, ако ще да е от ПП. Защото знаем и за колеги от ПП, които са станали обект на тази агресия. Всеки невинен ще защитаваме. Това е върховенството на закона", закани се той.

Още

Шефът на агенцията по храните бил уволнен заради... мудност

05.12.2022

Обновена

5464
Време е президентът отново да вдигне юмрука срещу ГЕРБ

04.12.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4977
„Хартиената коалиция“ приключи с погрома над Изборния кодекс

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6849