Медия без
политическа реклама

Съвет и Асен Василев ще вкарват хора, фирми, политици в черни списъци

Структурата ще замразява и активи и ще спира сделки при данни за незаконни трансфери, измами, злоупотреби

26 Май 2022
БГНЕС

Ръководен от финансовия министър съвет ще вкарва хора, фирми, политици и партии в черни списъци, както и ще може да замразява активи и да спира сделки. Това става ясно от разказ на БНР за обсъждан готов проектозакон.

Според него, нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев.

Подготвя се законопроект, който да уреди последиците от санкции като тези по закона "Магнитски".

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, посочва Националното радио и твърди, че разполага с вече готовия проект, който е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев.

Очевидно става дума за проект на дългоочаквания закон покрай сагата "Магнитски" и включването в него на български физически и юридически лица, за чиято концепция "Сега" писа още през септември м.г.

От проектозакона става ясно, че именно финансовият министър ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че  използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Два различни тричленни състава на Върховния административен съд обявиха за нищожни части от акта на Министерския съвет, свързан със санкциите по Закона "Магнитски", съобщиха от съда. Това се е случило по две от 62-те дела, заведени в съда по казуса.

Извънредността се състои и в това, че включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно - отнемане на незаконно придобито имущество т.е че се предвижда да има замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договор без да има постановена присъда.

На 2 юни 2021 г. Съединените щати осъществиха най-голямата досега антикорупционна акция, като санкционираха три български лица и техните мрежи, обхващащи 64 субекта, заради участието им в широка корупция в България.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Предвидено е и, че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна. 

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори. 

На 2 юни САЩ обявиха безпрецедентни санкции за корупция по закона "Магнитски" срещу трима българи - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, и на 64 дружества, свързвани с тях.

 

Още по темата