Медия без
политическа реклама

Никита Михалков ще раздава евразийски "Оскари"

27 Май 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Никита Михалков (вдясно) с брат си Андрей Кончаловски, също световноизвестен режисьор, и Путин.

Никита Михалков, носител на "Оскар" за чуждоезичен филм с "Изпепелени от слънцето" (1994), а вече режисьор и актьор главно в собственото си тв шоу "Бесогон", реши да отговори на културните и икономически санкции спрямо Русия с контрамярка. Създаване на евразийски аналог на "Оскарите" предлага 76-годишният режисьор, който е председател на Съюза на руските кинематографисти и един от най-верните поддръжници на президента Путин. 

Идеята си Михалков сподели на Евразийския икономически форум в Бишкек, пише "Sпутник Киргизстан". "Голямата награда ще бъде диамантена пеперуда. Но това не е необходимо да бъде фестивал... За да ме разберете, ще кажа, че това ще бъде "евразийски Оскар", заяви той. "В него ще участват филми, съответстващи на идеалите, които ние заедно ще формулираме, и няма да имат шанс филми, които разрушават човешката същност", допълни Никита Сергеевич. 

Той предложи награден фонд "около 3-5 милиона долара". В събитието "великодушно" може да участват не само държавите от Евразийския съюз – Русия, Казахстан, Армения, Киргизстан и Беларус, но и тези които "съответстват на идеологическите принципи", пишат руските медии. Михалков подчерта, че бъдещата евразийска филмова награда ще бъде учредена след консултации между държавните глави на държавите от ЕАИС.

Идеята се хареса и на режисьора  Антон Мегердичев: "Ако това ще работи, съм "за". Да бъде престижна (наградата), да бъде такава, че реално да влияе на кариерата на тези, които ще я получат. Те (лауреатите) трябва в крайна сметка да са първите новини на Яндекс", каза той, визирайки популярната руска търсачка - аналог на Гугъл.

След като Русия бе дисквалифицирана от участие в "Евровизия" по-рано тази година, певецът Николай Басков и продуцентът Йосиф Пригожин предложиха да бъде създаден и руски аналог на песенния конкурс. Според тях в него ще имат право на участие "приятелските страни, които в периода на разпространение на русофобията останаха с Русия". Самият Михалков миналата седмица порица Филип Киркоров за гостуването му на "Евровизия" в Торино. 

Идеята на Никита Сергеевич всъщност не е нова. Още през 2016 г. режисьорът предлага създаването на евразийски"Оскар", макар че тогава мотивите му бяха други. "За нас понятието евразийско пространство има принципно, стратегическо значение. Евразийското пространство - това е огромна част от света, която може да претендира за по-голямо внимание, отколкото днес. Това не е опит да се борим с Холивуд", коментира тогава той и посочи, че все по-голямо внимание се отделя на филмите от Изтока - Корея, Индия, Пакистан.

 

РЕАКЦИЯ

Известният журналист Александър Невзоров коментира инициативата на Михалков така: "Пригответе се Русия да бъде консервирана в "собствен сос", маринована в секретите на Соловьов и Симонян. Ще бъде запечатана много здраво, за да не се допускат никакви "чуждестранни влияния". Мечтата на михалковци, путинци и мизулинци е да прекъснат всякакви връзки на Русия със света, за да управляват обеднялото и затъпяло население без информационни и културни "спънки".

Както знаете, постиженията на цивилизацията предизвикват дисидентство и свободомислие. Няма място за всичко това в Русия на Путин. "Не бива да повтаряме грешките на СССР, който допусна появата на дисиденти и самиздат". Путинизмът осъзна, че войниците и офицерите, способни да осъществят мечтите на диктатора за световно господство, не могат да бъдат отгледани в отворена и свободна страна.

Народът трябва да бъде поставен в силна национално-патриотична саламура и подложен на херметично "запечатване", под тежък капак. В този си вид, като буркан с гъби, Русия ще заеме мястото си в тъмното подземие на планетата", написа той. 

 

Още по темата