Медия без
политическа реклама

БАБХ: Договорът с фирмата на ГКПП "Кап.Андреево" е подписан незаконно

Остава загадка кой е бившият депутат, който е прибирал и предлагал подкупи

26 Май 2022ОбновенаВАСИЛ НАНЧЕВ
Васил Начев
Момент от днешното заседания на Комисията по превенция и противодействие на корупцията.

Договорът с БАБХ, на фирмата "Евро Лаб", която твърди, че й отнет бизнесът на ГКПП "Капитан Андреево", е с много нарушения. Това стана ясно днес, по време на изслушването в Комисията по превенция и противодействие на корупцията на Народното събрание. То е по повод скандалите около фито-санитарния контрол на вноса на храни на граничния пункт.

В откритата част от заседанието проф. д-р Христо Даскалов, изп.-директор на БАБХ, поясни, че въпросният договор е подписан навръх 31 декември 2021 г.,

 

въпреки изрична заповед на земеделския министър забраняваща сключването

 

на всякакви договори. По думите на професора, той освен това не е упълномощавал "лицето Роснев" (б.р. - Николай Роснев, бивш зам.- изпълнителен директор на БАБХ, който е сключил договора) да го прави.

Според шефа на БАБХ бизнесът на "Евро Лаб" не е иззет. "Няма нито една стъпка предприета в тази посока. Не сме я отстранили като фирма оператор, имаща договори с турските вносители", поясни проф. Даскалов. Недоволни от думите му, депутатите Георги Георгиев (ИТН) и Мануил Манев (ГЕРБ) му поискаха оставката.

Народните избраници от ГЕРБ, видимо заемаха страната на изслушвания шеф на фирмата „Евро Лаб“, като в началото Тома Биков заяви, че е против, че му се задават много въпроси от депутата Константин Бачийски. От ДПС пък поискаха Васил Димитров да не бъде питан за фактология в годините назад, например за връзки с Христофорос Аманатидис - Таки. Според Димитров пък заради предприетите действия се очаква продоволствена криза и ще има развалени стоки.

По-късно на въпрос на депутата Костантин Бачийски от "Продължаваме промяната" дали в последните 10 години службите са разследвали връзки на фирми, работещи на пункта „Капитан Андреево“ и Таки и други оперативно интересни лица, зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов отговори, че

 

за такива лица оперативни данни не се съобщават.

 

На питане от депутата от ИТН Георги Георгиев дали се разследва кой е олигархът заплашвал собственика на „Евро Лаб“ Николов също отговори отрицателно.

Вчера стана известно, че камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 години са били слепи за трафика през пункта. По тази причина зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заяви, че ще настоява на ГКПП "Капитан Андреево" да има постоянно полицейско присъствие.

На заседанието на комисията днес Христанов добави, че

 

ще се възстанови видеонаблюдението на ГКПП

 

"Капитан Андреево", като камери ще бъдат монтирани и на облеклата на всички служители на БАБХ там. Депутатът от ГЕРБ Мануил Манолов обаче репликира, че това щяло да бъде незаконно и заради изискванията на GDPR.

Христанов каза още, че промяната на "Капитан Андреево" е била направена и заради някои притеснения, които обаче ще сподели с депутатите по време на закритото заседание на комисията.

В понеделник пък депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков съобщи, че представител на фирмата на "Евро Лаб", която оперира на ГКПП "Капитан Андреево", е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ. Засега няма официална информация кой конкретно е дал предложението и името на бившия депутат, прибирал и предлагал подкупи.

Камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 години са били слепи за трафика през пункта. Това става ясно от казаното в ефира на бТВ от зам.
В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт „Капитан Андреево“.

 

Още по темата