Quantcast
Световните запаси на пшеница стигат само за 10 седмици | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Световните запаси на пшеница стигат само за 10 седмици

6 015
 Pixabay

Всички световни запаси на пшеница ще стигнат за 10 седмици, изчислиха от ООН. Военната кампания на Русия в Украйна и вълната от санкции срещу Москва заради офанзивата нарушиха доставките на торове, пшеница и други стоки, които двете страни изнасят.

Русия и Украйна произвеждат 30 % от световните доставки на пшеница.

ООН вече призова руските власти да освободят зърното, заседнало в украинските пристанища заради военната кампания на Москва.  Западът обвини Кремъл, че използва глада като оръжие по време на офанзивата си в Украйна.

Международните санкции, наложени на Москва заради военната ѝ кампания в Украйна, трябва да бъдат отменени, за да се избегне световна продоволствена криза, заяви руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко. "Решаването на продоволствения проблем изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени върху руския износ и финансови транзакции", заяви Руденко. "Проблемът изисква също така Украйна да разминира всички пристанища, където акостират кораби, а Русия е готова да осигури необходимия хуманитарен достъп", е позицията на Москва.

 

 

 

Ключови думи:

пшеница, криза

Още

“Газпром” ще пусне газа по "Северен поток" в намален обем

19.07.2022

Обновена

8204
Министър в оставка щял да ни брани от евтиния украински внос

28.06.2022

1071
Млякото и олиото теглят цените на храните надолу

27.06.2022

921