Quantcast
Мариана Тошева: Достигнахме пика на украинските бежанци | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Мариана Тошева: Достигнахме пика на украинските бежанци

38 хотела ще участват в новата програма на кабинета и ще получават между 10 и 15 лв. на човек
Обновена
5 720
 БГНЕС
До броени дни около 30 000 украински бежанци трябва да бъдат преместени от морето във вътрешността на страната

"Трудно е да се прогнозира нова вълна на идващите от Украйна бежанци. Но не се изключва такава. Следейки потоците, мисля, че достигнахме пика на бежанци". Това коментира пред БНТ председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева от Варна. 

По думите й от началото на войната в Украйна у нас са влезли 297 хил. бежанци, 190 хил. от които са напуснали страната ни. У нас в момента са около 100 хиляди украинци. Най-много са те по Черноморието - не само в хотели, но и в частни квартири, сами намерили подслон.

Както е известно, заради започващия летен сезон бежанците ще се преместват в бази във вътрешността на страната, като крайният срок за това е 31 май. По данни на Тошева някои от тях напускат на собствен ход, други са си намерили работа, а тези, които следва да бъдат преместени, са около 30 хиляди. Сложната логистика по транспортирането им ще се извърши от министерството на транспорта, което ще осигури допълнителни вагони във влаковете от гарите във Варна и Бургас. "Прави се разпределението за транспортиране от всеки хотел до гарата и от гарата до мястото за настаняване", посочи тя. По думите й базите са проверени и отговарят на условията.

Тошева посочи, че от разговорите й с хотелиери е станало ясно, че 40% от обиколените 97 хотела ще участват и в следващата фаза на правителствената програма, по която ще могат да получават по 10 или по 15 лв. на настанен бежанец, в зависимост от това дали предлагат храна, или не. Т.е. настанените в тях са 12 хил. души и остават там, уточни тя. Според нея 15 лева без ДДС е сума, почти равна на себестойността за самите хотелиери.

Още се обсъжда и програмата, по която бежанците, които са си намерили работа у нас, ще могат да получат по 400 лв. за наем през работодателя си. "Детайлизира се програмата, тя вероятно ще минава през Агенцията по заетостта, като сумата ще се дава до 3 месеца", обясни тя. По думите й хотелиери вече имали готовност с договори, с които да наемат бежанци от 1 юни.

Настаняването на украински бежанци в бежански центрове "категорично" не е опция - центровете на Агенцията по бежанците ще приемат само лица, търсещи международна закрила, там няма да има лица с временна закрила, каквито са украинските бежанци, категорична бе Тошева.

Междувременно от пресцентъра на МС уточниха, че над 23 000 легла в места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, вече са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украинци бежанци. Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30 на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела. Заради големия интерес срокът за записване по новата програма бе удължен с два дни - до 27 май. 

 

15 лв. не стигат

На терен обаче се чуват и песимистични гласове. "Стопанската академия в Свищов не може да продължи да осигурява нощувка и изхранване за украинските бежанци, които са настанени в трети блок на студентските общежития. Помощта от 15 лв. от 1 юни е недостатъчна", посочи ректорът проф. Марияна Божинова пред БНР. "Новите финансови условия са недостатъчни, за да продължим участието си в програмата за украинските граждани. Тези 15 лв. са абсурдни, ние за 15 лева не можем да ги изхраним, да не говорим за тока и всички други разходи. Няма как", коментира тя. По думите й евентуално алтернативата е 10 лв. само за нощувка, но проблемът е, че в Свищов няма работа за украинските граждани. 

В трети блок на студентските общежития в Свищов са настанени близо 30 бежанци, има 300 свободни легла. "Заключваме и спираме ток и всичко от 1 юни, ако не получим ясна информация и сигурност по какъв начин ще ни бъдат плащани разходите", коментира ректорът и припомни, че през март Стопанската академия инвестира над 20 000 лева в ремонти на общежитието преди да приеме първите украинци.

 

 

 

 

Още

56 бежанци от Афганистан са задържани на АМ "Тракия"

24.07.2022

1464
Нидерландия планира да настанява бежанци на круизни кораби

23.07.2022

3563
Почивката на море поскъпва с нови 10-20% в пика на сезона

22.07.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

1865