Медия без
политическа реклама

Здравко Митков и Антони Дончев блеснаха със „Златен век“

Общо 24-ма творци получиха най-високото отличие на Министерството на културата

23 Май 2022
Булфото
Режисьорът проф. Здравко Митков (вдясно) и композиторът Антони Дончев позират с огърлиетата.

Театралният режисьор проф. Здравко Митков и композиторът Антони Дончев са сред новите носители на най-високата награда на Министерството на културата, „Златен век“ – огърлие. Общо 24 отличия бяха връчени на официална церемония в галерия „Средец“ днес, в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Получиха ги творци и артисти от различни области на изкуствата за своя принос в развитието на българската култура и духовност.  

Със „Златен век“ – огърлие, се окичиха още изкуствоведът проф. Иван Маразов, художникът Иван Вукадинов и акад. Александър Балкански – основател на цирк „Балкански“.

Със „Златен век“ – звезда, бяха удостоени актьорите Владимир Бонев и Рашко Младенов, изкуствоведът Красимир Линков и кинокритикът д-р Олга Маркова.

Сред носителите на отличията „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики, съответно златен и сребърен, са сценаристът Правда Кирова, режисьорът Николай Априлов, поп и джаз певицата ветеран Маргарита Радинска, жената каучук Вили Кожухарова – вариететна артистка, и др.

Отличията бяха раздадени лично от министъра на културата Атанас Атанасов. „ Много си мислих какво да ви кажа, защото не искам да има една написана реч, която да изляза и да изчета, а да ви споделя нещо от сърце. В навечерието сме на това, което за мен е най-светлият български празник, най-светлият български ден и може би нашият истински национален празник”, каза той по време на церемонията и изрази признателността си към хората на изкуството. „Сега ще ви наградя и ще ви изкажа истинската благодарност на нашата институция за това, което сте направили, но преди това искам не като министър, а като човек, със смирение да ви се поклоня и да ви кажа, че аз искрено си мечтая някой ден да съм като вас”, призна министър Атанасов. По думите му пътят, по който всеки творец поема, не е лек. „В момента, в който направиш този избор, знаеш че животът ти ще е много труден и че това е призвание. Това решение не се взема заради материални причини“, категоричен бе той. 

По време на церемонията по награждаването Атанасов поздрави задочно голямата българска актриса Емилия Радева, която днес навърши 90. От името на Министерството на културата той й пожела още много дълги години да радва публиката и да дава пример на младите актьори.

Още по темата