Медия без
политическа реклама

Петков представи папа Франциск като поддръжник на правителството му

"Газпром" предлага различни условия за доставка на газ на страните в ЕС, каза премиерът след срещата си с Марио Драги

23 Май 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Изявление на Кирил Петков от Ватикана

Изявление на Кирил Петков от Ватикана

Posted by bTV Новините on Monday, May 23, 2022

Обещаната среща между премиера Кирил Петков и папа Франциск се състоя на втория ден от посещението на българския държавник в Рим. По впечатленията, които предаде Петков от разговора си с главата на католическата църква, излезе едва ли не, че Франциск е детайлно запознат с политиките на българското правителство и бурно ги одобрява.

ЗА БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

Първото послание, което премиерът е получил от духовника, е било свързано с корупцията. Ето по какъв начин Петков предаде думите на папата пред български журналисти в Рим:

„Първото нещо, което каза, е, че корупцията е болест, и той много вярва, че млади политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Той каза: тази болест е навсякъде, знам, че е и във вашата страна, и поздравявам вашето правителство, че това е основна цел – да се изтръгне тази болест. Той го сравни с болест. Даже показа на своята ръка, като все едно, че е шарка, която тръгва по тялото. Вие, в този момент вика, трябва да продължите това дело, това е много важно.”

Така Петков на практика подсказа, че Франциск лично е посочил него като човека, който ще се пребори с корупцията в България

ЗА ИНФЛАЦИЯТА И ДИАЛОГА С НАРОДНИТЕ МАСИ

Второто съобщение, както го нарече Петков, засяга една изключително актуална и болезнена тема за българите – ръста на инфлацията. Оказва се, че папата споделя една доста удобна за българското правителство позиция. Премиерът ни я предаде така:

„В момента има безпрецедентна световна криза, инфлацията се вдига много в целия свят. Много е важно, не само през медиите, да се срещнете с хората и да им обясните, че вие правите всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството, но този диалог трябва да стане с хората, близко до тях.”

С други думи, Франциск е посъветвал на Петков да предаде на българите, че не могат да очакват много от кабинета в битката с инфлацията, тъй като се дължи на глобални фактори.

ЗА РЕФОРМИТЕ: СТЪПКА ПО СТЪПКА

Третото послание, което предаде Петков, е особено любопитно: „Друго нещо, което ме посъветва, е, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България, но и с вражески сили от чужди страни, двете битки едновременно ще се водят много трудно. Трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно във всички посоки, което нашето правителство и в момента се опитва да направи.”

Това звучи сякаш засяга хода на реформите в страната, които сега на практика са спрели. Папското съобщение изглежда казва, че в момента темповете на провеждането им неизбежно ще се забавят. А това също е благоприятно за управляващите.

Накрая Петков обобщи разговора така: "Като цяло, благослови нашата работа и каза, че пътят е правилен."

КАКВО КАЗВАТ ОТ ВАТИКАНА

От пресцентъра на Ватикана не съобщават подробности, като тези, които представи Кирил Петков. Личният разговор между Франциск и българския премиер е продължил около 20 минути, съобщи сайтът VaticanNews, като се позова на Ватиканския пресцентър. След това е последвала размяна на дарове. Това е свързано с повода за посещението на Петков – годишното честване на Свети Свети Кирил и Методий.

От българска страна на Франциск е била дарена рождественска ясла от вълна, изработена от столичния католически Център "Рождество Христово". Като втори дар за папата българската делегация е дарила традиционен чипровски килим.

От своя страна папата е отвърнал със серия дарове, включително копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Той е дарил също плакет от Понтификата.

След срещата си с папата Кирил Петков се е срещнал с ватиканския държавен секретар кардинал Пиетро Паролин.

И ОЩЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ

По-късно българският премиер проведе среща и с италианския си колега Марио Драги. Една от основните теми на разговора им е била възможностите за разрешаването на проблема с газовите доставки. „Той много ни поздрави за нашата позиция, че сме били абсолютни лидери за това, че не сме се огънали”, обяви Петков, като напомни за проблемите на страната ни с „Газпром”.

Той подчерта, че страните-членки на ЕС трябва да излязат с единна позиция, защото Москва се опитва да експлоатира разделенията помежду им – например по отношение на това дали да плащат за руския газ в евро или в рубли. „Явно има различни условия и, докато не се обединим и не отворим договорите си, и не обсъдим как да решим проблема, има опасност да ни играят на база на различните условия”, изтъкна Петков. И посочи, че такъв е случаят с Италия, която плаща в евро, а превалутирането в рубли остава проблем на „Газпром”.

Премиерът увери, че с Драги са се разбрали, че на следващата лидерска среща на ЕС, въпросът ще бъде разгледан. „Те разбират, че заедно сме по-силни”, каза той.

В последните дни валят объркващи съобщения и противоречиви коментари за начина, по който държавите от ЕС плащат руския природен газ.

Привечер Петков се срещна и премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. Той пристигна в Рим по същото време като българския си колега. И двете страни честват Светите братя Кирил и Методий, но този път не съумяха да го направят заедно. За разговора им Петков сподели, че са се разбрали да търсят конструктивен диалог и да не се подават на провокации от групи, които искат да всеят напрежение. Той отново повтори наблегна на необходимостта да се свика Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) заради спора със Скопие. Президентът Румен Радев, от когото зависи събирането на съвета, обаче гледа на предложението на премиера с неохота.

Президентът Румен Радев гледа с неохота на предложението на премиера Кирил Петков държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

 

ДЕЛЕГАЦИЯТА

В българската делегация присъстват писателя Георги Господинов, който е носител на най-престижната награда за литература в Италия - "Премио Стрега Еуропео", както и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Светият синод на Българската православна църква и католическата църква в България също са представени.

Участват и редица членове на правителството - министърът на финансите Асен Василев, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, първият ни дипломат Теодора Генчовска, министърът на образованието Николай Денков.

Самият Петков е придружаван и от съпругата си Линда.

Още по темата