Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българска делегация пристигна в Рим за 24 май

22 Май 2022
Гробът на св. Кирил в криптата на базиликата “Сан Клементе” в Рим

Българска правителствена делегация, водена от премиера Кирил Петков, пристигна на посещение в Рим. В делегацията участват още двама вицепремиери и двама министри. При пристигането си, в Рим премиерът поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода. Скулптурата е издигната на Хълма на гарибалдийците.

Утре – 23 май –  българските представители ще бъдат приети от главата на Римокатолическата църква папа Франциск, предаде БНР.

В навечерието на 24 май те ще спазят традицията и ще се поклонят пред мощите на Св. Константин – Кирил Философ. Божествената света литургия в базиликата “Сан Клементе”, където е криптата на създателя на славянската писменост, ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Петков ще се срещне и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, който също е на визита и има идентична програма. Двамата премиери ще се видят в понеделник. По непотвърдена информация преди време е било обсъждано именно по време на посещенията в Рим двамата премиери да обявят напредък или постижение, с което може да бъде вдигнато ветото.

 

Ключови думи:

Кирил Петков, папа, 24 май, Рим

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?