Медия без
политическа реклама

Маймунската шарка проникна в Гърция, Швейцария, Израел и Нидерландия

СЗО посочи преди това осем европейски държави, поразени от заразата

22 Май 2022
СЗО
Първите случаи на маймунска шарка в Европа получиха лабораторни потвърждения

Мамунската шарка бе засечена в още четири европейски или близки до Европа държави, след като в петък СЗО посочи осем други държави на континента, поразени от африканската зараза, предаде БГНЕС.

Първи предполагаем случай на маймунска шарка е открит в Гърция при английски турист, съобщи АФП. Агенцията се позовава на информация на гръцкия орган за обществено здравеопазване. Английският гражданин и неговият партньор в пътуването са прехвърлени в болница в изолация, се казва в изявление на гръцкия орган. Лабораторните анализи трябва да потвърдят този случай до понеделник.

Швейцария засече в кантона Берн първи случай на маймунска шарка при човек, който е бил изложен на вируса в чужбина. Извършено е проследяване на контактните лица с цел установяване на възможни вериги на предаване, се казва в прессъобщение на местните власти. Заразеният се наблюдава амбулаторно и е изолиран у дома. Всички контактни лица са били информирани. Извършените лабораторни анализи са потвърдили подозрението в събота следобед.

Израелски медици потвърдиха първия в страната случай на заразяване с маймунска едра шарка, съобщи вестник „The Jerusalem Post“.

По информация на изданието, заболяването е потвърдено при мъж, който е пристигнал неотдавна в Израел от Западна Европа. В момента той е настанен в клиника в Тел Авив.

Състоянието на пациента не предизвиква тревога сред медиците. Той има леки симптоми, но засега остава под карантина и под лекарско наблюдение.

Ден по-рано министерството на здравеопазването обяви, че страната предприема специални предпазни мерки заради риска от проникване в Израел на вируса на маймунската едра шарка, с който са заразени хора в няколко западни държави.

Вирусът на маймунската едра шарка е диагностициран за първи път в Нидерландия, съобщи институтът за обществено здраве RIVM. От организацията смятат, че е възможно да са заразени повече хора. Те не предоставят информация за възрастта, пола или местоживеенето на лицето.

По-рано RIVM съобщи, че в Нидерландия има няколко възможни случая на вируса на маймунската едра шарка. Пробите са изпратени за изследване в лаборатория. Много други европейски държави вече са открили първите си случаи по време на настоящата епидемия и RIVM смята, че е само въпрос на време същото да се каже и за Нидерландия. Тази теория беше подкрепена и от министъра на здравеопазването Ернст Куйперс.

До момента 8 страни в Европа - Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания - са съобщили за случаи на маймунска шарка, като случаи са регистрирани и в Австралия, Канада и САЩ, заяви в петък директорът на бюрото на СЗО за Европа Ханс Клуге. Повече от 100 случая на заразяване са регистрирани в страни извън Африка.

"Тези скорошни случаи са нетипични по няколко причини. Първо, защото всички, с изключение на един, не са пътували до ендемични за маймунска едра шарка райони в Западна или Централна Африка. Второ, защото повечето от първоначално установените случаи са чрез услугите за сексуално здраве и сред мъже, които правят секс с мъже. И трето, географското разпространение на случаите в Европа и извън нея предполага, че предаването на инфекцията може да продължи доста дълго време", се отбелязва в изявлението.

Клуге подчерта, че повечето от установените досега случаи в Европа са леки. Обикновено маймунската едра шарка е със самолечение и повечето заразени се възстановяват в рамките на няколко седмици. Заболяването обаче може да протече по-тежко, особено при малки деца, бременни жени и лица с понижен имунитет.

"Хората с подозрения за маймунска едра шарка трябва да бъдат прегледани и изолирани веднага след появата на първите симптоми", обясни Клуге. "Обикновено маймунската едра шарка не се разпространява лесно между хората, а изисква близък контакт, като вирусът попада в организма през увредената кожа, дихателните пътища, очите, носа и устата. Основният начин на разпространение е чрез близък физически контакт, включително сексуален, с болен от шарка."

По света се увеличават както потвърдените, така и предполагаемите случаи на маймунска едра шарка. При много от тях вирусът-причинител е с неизвестен произход.

 

Ключови думи:

маймунска шарка, Европа

Още по темата