Медия без
политическа реклама

Русия забрани на 963 американци да влизат в страната

Сред тях са политици, бизнесмени, холивудски звезди и даже починали

21 Май 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Морган Фрийман

Русия обяви днес пълния списък с 963 граждани на САЩ, за които има забрана да влизат в страната. Забраната, е символична, но е знак за влошаващите се отношения между двете страни, коментират световните агенции.

Списъкът е с доста широк обхват - в него са не само президентът Джо Байдън и вицето му Камала Харис заедно със свои близки, Хилъри Клинтън, висши представители на администрацията, политици и от републиканската партия, и от демократите, съдии, но и бизнесмени, професори, холивудски звезди, журналисти и най-малко двама равини.

Вътре например са Марк Зукърбърг, шефът на "Линкедин" Райън Рослански, президентът на "Майкрософт" Брад Смит, известният историк от Йейл Тимъти Снайдър, Джордж Сорос - основателят на "Отворено общество", Джефри Катценберг - кинопродуцент и шеф на "Дриймуъркс Анимейшън", президентът на "Дженеръл Дайнамикс" Фийби Новакович, Робърт Райнър и Дейвид Фрум, които са сред създателите на сайта investigaterussia.com).

Забраната не е подминала и редица журналисти от "Ню Йорк Таймс", Си Ен Ен, "Ню Йоркър", редакторът на "Белингкат" Арик Толер и т.н. В някои случаи даже смъртта не е причина за прошка - в списъка е сенатор Джон Маккейн, починал през 2018 г.

Някои от включените имена в списъка са посочени просто с поста си, без обяснения с какво са ядосали Москва - в него например е шефът на американската антидопингова агенция Тревис Тайгарт. Други - като актьорът Морган Фрийман, са с посочено основание. Морган Фрийман записал през септември 2017 г. видеообръщение, в което обвинява Русия в заговор срещу САЩ и призовава към борба с Русия.

В отделно съобщение външното министерство на Русия обяви и списък от 26 канадски граждани със забрана да влизат в страната. Сред тях са съпругата на премиера Джъстин Трюдо - Софи, военни, бизнесмени и пр.

 

Ключови думи:

Русия, забрана, САЩ

Още по темата