Quantcast
Премиерът поиска Радев да свика КСНС заради Северна Македония | СЕГА
facebook
twitter

България

Премиерът поиска Радев да свика КСНС заради Северна Македония

Фалшива новина е, че имам някакви самостоятелни договорки, заяви Кирил Петков
1 393
 БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради преговорите между България и Северна Македония за членство на западната ни съседка в ЕС. В свое видеообръщение премиерът подчерта, че правителството няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение.

"На Консултативния съвет по национална сигурност да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица", поиска Петков.

От пресслужбата на МС също обявиха, че кабинетът няма да направи нищо "на база външен натиск и преди пълно разбирателство на ниво коалиционен съвет, задълбочено обсъждане в КСНС и ясна и потвърдена позиция от най-висшия орган в тази държава: българския парламент".

"Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата "Северна Македония" и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори", завърши обръщението си Петков.

Той говори по темата пред медиите още сутринта. Относно изявлението на комисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархеи, че очаква България да даде до дни зелена светлина за приемане на Северна Македония, министър-председателят заяви:

"Много ясно трябва да се каже, че аз като премиер не поемам никакви ангажименти самостоятелно. Ако нещо ще се случва по тази тема, то първо трябва да бъде на базата на МВнР. После то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да се вземе решение на коалиционен съвет, да влезем в парламента, там да се реши и тогава може да се поемат ангажименти. Така че процедурата е много ясна. Това е другата фалшива новина - че премиерът имал някакви самостоятелни договорки. Не, процесът е ясен и след него вече може да има позиция."

Още

Президентът бе посрещнат с викове "оставка" от протеста #ГАZwithme

17.08.2022

9747
Скопие се съгласи: Самуил е владетел на Българско царство

15.08.2022

Обновена

9208
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

7832