Quantcast
Военно-техническата помощ за Украйна може да не е напълно безплатна | СЕГА
facebook
twitter

България

Военно-техническата помощ за Украйна може да не е напълно безплатна

Военният министър поиска промяна в закона, с която правителството, а не НС да дава или обменя техника с чужди държави
1 179
 БГНЕС

Не е задължително военно-техническата помощ, която България ще предостави на Украйна да е изцяло безплатна. Това стана ясно от участие на военния министър Драгомир Заков в "Лице в лице" по Би Ти Ви

Той обяви, че украински специалисти са били няколко дни и са установили, че българските военни заводи иимат капацитет да подпомогнат украинската страна с ремонт на всякаква бронирана техника - танкове, БТР-и. На въпрос как ще бъде докарвана тази техника, Заков отговори, че българските заводи са ремонтирали техниката на Варшавския договор и са били специализирани в това. И че са създадени така, че да ремонтират не само българска техника, а на целия Варшавски договор. 

Заков обяви, че все още няма конкретни заявки и договорености, не е идвала още и украинска техника, защото са необходими още стъпки и технологично време. По негови думи трябва да се сключат договори, да се подпишат документи между нашите заводи и съответните контрагенти в Украйна. На въпрос дали става дума за още дълго време, военният министър обяви, че няма да е дълго, но все пак трябвало да се подпишат договори, да се видят юридическите аспекти.  

На въпрос дали това ще е безвъзмездна помощ Заков отговори: "Не е задължително да е напълно безвъзмездна. Знаете, че има доста фондове, които финансират подобна дейност в момента, от САЩ и други съюзници. Винаги го има и елемента на помощ от страната, която го извиршва, много е миксирано." Той обясни, че вече текат преговори на ниво фирми, а не на държави. По негови думи никога не е имало междудържавни преговори, а по-скоро двете държави са свързали съответните фирми. Той все пак отбеляза, че министърът на отбраната е принципал на Терем и това означава, че държавата все пак участва.

На въпрос дали Украйна са искали все пак оръжие от нас, Заков каза, че украинската страна никога не е имала нереалистични очаквания. Той беше категоричен, че България не е единствената страна, която не е давала оръжие. При посещението ни в Киев, президентът Зеленски благодари на България за това, което сме направили и дали дотогава и поиска ремонт на военна техника. Според Заков това е било много точно искане, защото България има много капацитет именно в тази дейност.

Въпросът за предоставяне на военна помощ за Украйна е показал един „дефект в нашето законодателство“ и се е оказало, че България не може да разменя военна техника дори със съюзници от НАТО, заяви още военният министър Драгомир Заков. 

За такива нещо трябва решение на парламента, а в случай на криза е необходимо да се вземат бързи решения и в такъв случай е добре това да става с постановление на Министерски съвет, отбеляза Заков, според когото трябва да се предприемат законодателни промени за отстраняване на тази слабост. 

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/parlamentut-otkaza-da-predostavim-oruzhie-na-ukrayna

Още

Военният министър към БСП: Долу ръцете от армията!

30.07.2022

4586
Правителството не успя да одобри оферта за новите 8 изтребители F-16

28.07.2022

2240
Заков: Модернизирана с пари от НАТО писта е в плачевно състояние

24.07.2022

11236