Медия без
политическа реклама

Военно-техническата помощ за Украйна може да не е напълно безплатна

Военният министър поиска промяна в закона, с която правителството, а не НС да дава или обменя техника с чужди държави

20 Май 2022
БГНЕС

Не е задължително военно-техническата помощ, която България ще предостави на Украйна да е изцяло безплатна. Това стана ясно от участие на военния министър Драгомир Заков в "Лице в лице" по Би Ти Ви

Той обяви, че украински специалисти са били няколко дни и са установили, че българските военни заводи иимат капацитет да подпомогнат украинската страна с ремонт на всякаква бронирана техника - танкове, БТР-и. На въпрос как ще бъде докарвана тази техника, Заков отговори, че българските заводи са ремонтирали техниката на Варшавския договор и са били специализирани в това. И че са създадени така, че да ремонтират не само българска техника, а на целия Варшавски договор. 

Заков обяви, че все още няма конкретни заявки и договорености, не е идвала още и украинска техника, защото са необходими още стъпки и технологично време. По негови думи трябва да се сключат договори, да се подпишат документи между нашите заводи и съответните контрагенти в Украйна. На въпрос дали става дума за още дълго време, военният министър обяви, че няма да е дълго, но все пак трябвало да се подпишат договори, да се видят юридическите аспекти.  

На въпрос дали това ще е безвъзмездна помощ Заков отговори: "Не е задължително да е напълно безвъзмездна. Знаете, че има доста фондове, които финансират подобна дейност в момента, от САЩ и други съюзници. Винаги го има и елемента на помощ от страната, която го извиршва, много е миксирано." Той обясни, че вече текат преговори на ниво фирми, а не на държави. По негови думи никога не е имало междудържавни преговори, а по-скоро двете държави са свързали съответните фирми. Той все пак отбеляза, че министърът на отбраната е принципал на Терем и това означава, че държавата все пак участва.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба продължи със серията си от срещи у нас, на които представя нуждите на страната си във войната с Русия. Той обаче бе достатъчно дипломатичен, за да не реагира остро на демонстрираното нежелание за военна помощ от страна на България.

На въпрос дали Украйна са искали все пак оръжие от нас, Заков каза, че украинската страна никога не е имала нереалистични очаквания. Той беше категоричен, че България не е единствената страна, която не е давала оръжие. При посещението ни в Киев, президентът Зеленски благодари на България за това, което сме направили и дали дотогава и поиска ремонт на военна техника. Според Заков това е било много точно искане, защото България има много капацитет именно в тази дейност.

От сутринта депутатите не могат да се разберат за това дали днес да бъде разгледан въпросът за военната помощ за Украйна в пленарната зала. От ГЕРБ-СДС и ДБ настояха той да бъде включен в дневния ред за деня.

Въпросът за предоставяне на военна помощ за Украйна е показал един „дефект в нашето законодателство“ и се е оказало, че България не може да разменя военна техника дори със съюзници от НАТО, заяви още военният министър Драгомир Заков. 

За такива нещо трябва решение на парламента, а в случай на криза е необходимо да се вземат бързи решения и в такъв случай е добре това да става с постановление на Министерски съвет, отбеляза Заков, според когото трябва да се предприемат законодателни промени за отстраняване на тази слабост. 

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/parlamentut-otkaza-da-predostavim-oruzhie-na-ukrayna

Още по темата