Медия без
политическа реклама

Националната галерия чества 140 години Майстора с две изложби

Експозициите могат да бъдат разгледани до 28 август в "Квадрат 500" и в Двореца

18 Май 2022
НГ
Владимир Димитров-Майстора, "Автопортрет", около 1922 г.

Две изложби, посветени на 140-годишнината от рождението на класика на българската живопис Владимир Димитров-Майстора едновременно представя в София Националната галерия. „Образът на Майстора“ се открива в четвъртък, 19 май, от 18.00 ч. във филиала на НГ „Квадрат 500“, а „Майстора и „Родно изкуство“ – по същото време, но в Двореца. И двете експозиции ще могат да бъдат разгледани до 28 август.

Изложбата в „Квадрат 500“ разкрива внушителния, драматичен и енигматичен образ на художника в серия от автопортрети, живописни, графични и скулптурни портрети от негови съвременници – Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мърквичка, Асен Василиев, Борис Колев, Андрей Николов, Иван Лазаров, Дечко Узунов и др. Експозицията включва и документални снимкови и филмови материали, някои от които се показват за пръв път пред публика. Събрани на едно място, автопортретите на Майстора са същинска психограма на тази прикрита и болезнена душа. Те бележат, по думите на Васил Стоилов, “стълбите, по които се е изкачвал и от които неведнъж се е сгромолясвал“.

Изложбата в Двореца поставя творчеството на Майстора в контекста на художниците и идеите на неформалното движение „Родно изкуство“ от 20-те и 30-те години на ХХ век, което, според Кирил Кръстев, “със своята метафорична поетика и декоративна естетика се отделя като един от най-самобитните, оригинални, интересни и привлекателни периоди и фази в изобразителното ни изкуство”. Чрез паралели, съпоставки, подчертаване на общи идеи и силни индивидуалности картините на Майстора намират своето място сред творбите на Иван Милев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Захариев, Иван Пенков, Васил Стоилов, Иван Лазаров и др. Така се очертават жалоните на едно от най-мощните движения в българската култура от първата половина на ХХ век, в основата на което са творчеството и личността на Владимир Димитров-Майстора. Куратор на изложбите е Иво Милев, с асистент д-р Таня Станева и с активното съдействие на Лабораторията по консервация и реставрация и техническия  екип на Националната галерия. Партньори в начинанието са повече от 25 музеи, галерии, културни институции и частни колекционери от страната.

140 години от рождението на именития български художник се навършиха на 2 февруари. В Софийската градска галерия все още може да се види (до края на май) изложбата "Войната! И подлуде светът" с по-малко известните му военни картини. 

Още по темата