Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна спечели "Евровизия 2022"

Топ 3 допълват представителите на Великобритания и Испания

15 Май 2022Обновена
EPA/БГНЕС
Kalush Orchestra от Украйна триумфират с победата на "Евровизия 2022".

Украинската група Kalush Orchestra спечели музикалния конкурс "Евровизия 2022" в Торино с композицията си "Стефания" – микс между модерен рап и традиционни фолклорни мотиви, представен с увличаща хореография.

"Нашият кураж впечатлява света, нашата музика покорява Европа! Следващата година Украйна ще бъде домакин на песенния конкурс "Евровизия", обяви президентът Володимир Зеленски в онлайн приветствието си към Kalush Orchestra.

Победата на Украйна може и да изглежда предизвестена, но нещата на практика не се развиха толкова гладко. При първото гласуване – това на националните журита, от общо 40 държави само 5 – Полша, Молдова, Латвия, Румъния и Литва, дадоха максимума от 12 точки за Kalush Orchestra. През повечето време почетната тройка бе в състав Великобритания, Швеция и Испания. Те завършиха съответно с 283, 258 и 231 точки. Чак след тях, на четвърто място, застана Украйна със 192 точки, следвана от Португалия със 171. Промяната дойде с вота на телевизионните зрители от Европа, които с рекордните 439 точки, дадени за Kalush Orchestra, издигнаха представителите на Украйна до статуса на печеливши, инкасирали общо 631 точки.

"Тази победа е за всеки украинец. Слава на Украйна!", обявиха големите победители. Песента им „Стефания“ е посветена на майката на вокалиста и фронтмен на групата Олег Псюк. В нея се казва "Ще намеря винаги пътя към дома, дори и всички пътища да са разрушени" – думи, които в момента имат още по-силен отзвук заради ужасяващите разрушения, причинени при руската инвазия в Украйна. Още днес, веднага след финала на конкурса в Торино, музикантите трябва да се приберат обратно в родината си, тъй като в страната има обща мобилизация, а те са на възраст да бъдат на фронта. Догодина домакин на конкурса ще бъде, както казва Олег Псюк, "една нова, интегрирана, развита и процъфтяваща Украйна".

Класирането

На второ място в конкурса с песента Space Man се класира представителят на Великобритания Сам Райли – един от най-добрите мъжки вокали, появявали се в последните години на Острова, когото някои експерти сравняват дори с Фреди Меркюри заради диапазона на гласа му: от ниски дрезгави тонове до фалцет. На трета позиция, за изненада на букмейкърите, които не я слагаха в сметките за челото, се изкачи сексапилната участничка от Испания Шанел с латино денс парчето SloMo. Шанел, чийто танцувален стил доста напомня за този на Дженифър Лопес, всъщност е първата кубинка, която излиза на сцената на европейския песенен конкурс. Испания изрази готовност да помогне на Украйна в организацията на "Евровизия" през 2023 г., както и да го приеме, ако това се наложи, съобщи "Ел периодико", цитиран от БТА.

В Топ 10 се нареждат Швеция, Сърбия (също неочакван пробив), Италия, Молдова, Гърция, Португалия и Норвегия.

Българското жури

Българското национално жури с председател Здравко Желязков (по-известен като Здравко от "Ритон") беше дало своите 12 точки за Гърция и песента Die Together на Аманда Йоргиади Тенфьорд, а родната тв аудитория определи своя Топ 3 в състав изпълнителите на Украйна, Сърбия и Испания.

Още по темата