Медия без
политическа реклама

Автокъща „Капитолия“ трябва да изчезне от Борисовата градина

Столична община окончателно печели и делото срещу незаконно изграден ресторант на територията на парка

13 Май 2022
Автокъща "Капитолия" от години заема част от Борисовата градина.

Автокъща „Капитолия“ и ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина в София, след като Столична община окончателно е спечелила съдебните дела срещу двата обекта. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

След дълги съдебни спорове Столична община окончателно спечели делата за премахване на установените незаконни строежи на двата обекта в парка. На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу заповедта за премахване на установеното незаконно строителство на сграда на един етаж с кухня, зала за консумация, тоалетни и складови помещения, извършено от „ЕВРО-2007“ ЕООД и собственост на „МЕГА 2020“ ООД. В момента тече законовият срок за доброволно премахване. Ако той не бъде спазен, ще пристъпим към принудително премахване. Окончателно бяха спечелени и делата срещу „Софтрейд 2003“ ООД за премахване на 6 чадъра от метална конструкция с 6 стоманобетонни фундамента, които са незаконно построени на мястото на автокъщата. По мое искане и двата терена бяха актувани преди няколко години като публична общинска собственост и извадени от капитала на „Софийски имоти“, които са ги отдавали под наем“, информира Фандъкова.

През лятото на м.г. Върховният касационен съд също реши, че собственикът на „Капитолия“ трябва да предаде терена на „Софийски имоти“ ЕАД. ВКС отказа разглеждане на делото. По този начин влезе в сила решението на Софийския градски съд, което е в полза на общинската фирма.

Стана ясно още, че Столичната община не дължи неустойки на наемателя, който е изградил 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. В случая те или ще бъдат премахнати, или ще останат в собственост на наемодателя, съгласно клаузите на договора.

Директорът на „Софийски имоти“ Димитър Шивачев обясни за БГНЕС, че на този етап дружеството не може да се възползва от това решение на съда, тъй като наемателите от ЕТ „Минкин – Албена Минкин“ твърдят, че когато са получили писмо за освобождаването на терена, не са били във владение. Там е била друга фирма – „Софтрейд 2003“ ЕООД, а де факто осъденият не бил там.

По думите на Шивачев това са хватки за бавене на изпълнението на решението на СГС. Шивачев обясни, че сагата с „Капитолия“ е от около три години и поясни, че до получаване на писмото за освобождаване на терена собствениците редовно са плащали наем. Във времето на делото обаче са спрели да го правят.

Още по темата