Медия без
политическа реклама

Ердоган е против членство на Финландия и Швеция в НАТО

13 Май 2022Обновена
БГНЕС
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма "положително мнение" за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Той обвини скандинавските страни, че укриват кюрдски бойци, предаде БГНЕС.

"Ние нямаме положително мнение. Скандинавските страни са като пансион за терористични организации", заяви Ердоган пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул. И добави, че навремето турските управници направили грешка, като дали зелена светлина за членството на Гърция в НАТО. "Ние не искаме да правим втора грешка по този въпрос", завърши турският президент.

Малко по-късно шведският външен министър Ан Линде заяви пред АФП, че ще има "възможност" да разговаря за "потенциална шведска кандидатура" с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. В същия дух се изказа и финландският му колега му Пекка Хаависто. Очаква се двете държави да представят обща номинация.

За приемането на нова държава в НАТО се изисква съгласието на всички членки. Позицията на Ердоган означава или вето на скандинавските страни, или желание за пазарлък. Тия дни предстоят преговори.

 

КОНТРА

Успоредно Кремъл заяви, че ще реагира на действията откъм северозападната си граница. Официално контрамярка засега не е обявена. Практически обаче има -  Русия ще преустанови този уикенд доставките на електроенергия за Финландия. "Принудени сме да преустановим вноса на електроенергия от 14 май", заяви РАО Нордик, дъщерно дружество на руския държавен енергиен холдинг Интер РАО. Бе съобщено, че РАО Нордик не извършвала плащания за внесената енергия. Финландската електроразпределителна компания Fingrid успокои, че недостигът ще бъде компенсиран чрез доставки от Швеция и увеличаване на собственото производство. Не се очаква криза.

 

Още по темата:

Президентът и министър-председателят на Финландия заявиха днес, че са за присъединяване към НАТО и че официалното решение ще бъде взето този уикенд, след като войната на Русия в Украйна предизвика бърз обрат в мнението на Финландия за членство.

 

Още по темата