Медия без
политическа реклама

1/3 по-малко произведения ще има на матурата по български

На първия задължителен изпит в сряда се очаква да се явят над 46 000 зрелостници

СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
На матурите трябва да се пише с черен химикал

1/3 по-малко са произведенията, включени в матурата по български език и литература т.г. За разлика от предишни години, когато те са били 97, тази година те са 27 на брой, всички от които са изучавани. Това съобщават от МОН по повод първата задължителна матура за зрелостниците, която ще се проведе идната сряда - на 18 май. Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е на 20 май.

За контрола на изпитите, които ще се проведат в 824 училища (а в още 497 ще има изпити по професия), ще следят 26 156 квестори.

Както "Сега" писа, зрелостниците т.г. ще избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. И досега те можеха да избират измежду двата жанра, но темата беше една. Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

Общият брой на въпросите остава непроменен - 41, като те ще са върху учебния материал от общообразователната подготовка в 11 и 12 клас. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях - с 8 по-малко от м.г. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на 4-5 изречения. Съчинението или есето ще носят най-много 30 точки, а затворените въпроси - 22 т.

До 17 май т.г. на зрелостниците ще се издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити. Изпитът по български език и литература започва на 18 май в 8.30 ч., като младежите трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Задължително трябва да пишат само с черен химикал. 46 661 души са заявили желание за участие в първия изпит.

 

Втора матура

Вторият задължителен зрелостен изпит ще се проведе на 20 май т.г. - също от 8.30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници. От 2022 г. той вече няма да е по предмет по избор, както досега, а по предмет, изучаван като профилиращ в последните 2 г. от средното образование. За първи път т.г. ще има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство - при условие, че те са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от биология и география.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

 

По-висока летва

И през тази година максималният брой точки на матурите ще е 100. Изпитите обаче ще се смятат за издържани при минимум 30 т., които носят оценка "среден 3". Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. Предстои да видим дали това ще доведе до повече двойки и по-малко шестици.

 

По желание

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. По свое желание учениците могат да положат до 2 допълнителни матури в зависимост от начина, по който са изучавали предметите. Те могат да избират между: български език и литература, чужд език, включително японски, китайски, корейски и т.н., математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика и философия. 

Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

 

Промени в задължителния държавен-зрелостен изпит по български език и литература обяви днес министерството на образованието.  На матурата, която т. г. е на 18 май, ще има по-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор.

 

За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят по желание на допълнителна трета матура по рядък език, ако са го изучавали като профилиращ предмет в училище.

 

В края на тази учебна година завършва първият випуск, чиито знания и умения ще бъдат оценявани по новите учебни програми, въведени след приемането на училищния закон през 2016 г.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?