Медия без
политическа реклама

Великобритания санкционира Алина Кабаева и други близки на Путин

13 Май 2022

Великобритания обяви нов пакет от санкции, насочен срещу най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, включително бившата му жена, членове на семейството и приближени. Външният министър Лиз Трус представи новия санкционен пакет като насочен срещу портфейла от роднини и приятели на Путин – тези, които президентът награждава с държавни позиции и богатство в отговор на тяхната лоялност. Според официалните данни самият президент притежава скромно имущество – малък апартамент в Санк Петербург, две съветски коли от 50-те години, каравана, малък гараж.

Всъщност Путин разчита на мрежа от роднини, приятели от детството и грижливо отбран елит, които са се облагодетелствали от режима му и в отговор подкрепят високия му стандарт на живот. Наградата за тях е влияние върху политическите процеси в Русия, което отива далеч отвъд официалните им позиции, се казва в съобщение на британското правителство.

„С този пакет осветяваме сенчестата мрежа около лускозния живот на Путин, като затягаме хваткава върху вътрешния му кръг. Ще продължим със санкциите срещу всички, които подкрепят агресията на Путин докато Украйна не възтържествува“, коментира външният министър Лиз Трус.

Лъскавият стил на живот на Путин редовно е в светлината на прожекторите, със съобщения за връзки със собствеността върху свръхскъпа яхта и дворец за милиард долара, официално притежаван от Аркади Ротенберг, санкциониран още през декември 2020.

Сред санкционираните лица от Великобритания днес попадат:

Алина Кабаева, олимпийска шампионка по художествена гимнастика. Кабаева се издигна до директор на борда на Националната медийна група, предполагаемо най-голямата медийна компания в Русия. Кабаева е в предполагаема близка лична връзка с Путин.

Анна Зацеплина, баба на Кабаева и съдружник на Генади Тимченко, от който е получила според информации луксозен апартамент в Москва.

Людмила Очеретная – бивша жена на Путин. След развода си с Путин през 2014 г. Очеретная се облагодетелства от преференциални връзки с държавни компании.

Игор Путин, първи братовчед на Владимир Путин и бизнесмен. Игор е директор на международното пристанище Печенега.

Михаил Путин, руски бизнесмен и роднина на Путин. Михаил е заместник председател на управляващия борд на SOGAZ  Insurance и Gazprom.

Роман Путин, първи братовчед на Путин. Роман публично признава как роднинската му връзка помага на компанията му Putin Consulting да привлича чужди инвеститори.

Михаил Шеломов, бизнесмен и първи братовчед на Путин. Компанията на Шеломов Akcept LLC е споделяла служители с Binom JSC, фирмата, регистрирана като официален собственик на хотела на Путин. Шуломов е и акционер в Bank Rossiya.

Сред санкционираните лица попадат още приближени лоялни хора на Путин, които той разпределя на различни стратегически позиции:

Александър Плехов, близък на Путин. Компанията му Vital Development Corporation се облагодетелства от сериозна закрила на държавата.

Михаил Клишин, директор в Bank Rossiya и члена на борда на директорите в SOGAZ.

Владимир Колбин, син на приятеля на Путин от детските години Петър Колбин. Владимир подкрепя правителството като генерален директор на Gelendzhik Seaport LLC.

Юри Шаламов, син на Николай Шаламов и брат на бившия зет на Путин Кирил. Юри се издигна бързо до президент на Gazfond и член на борда на директорите на Gazprombank.

Виктор Хмарин, руски адвокат и бизнесмен, роднина по женска линия на Путин. Хмарин притежава серия от бизнеси, включително енергийната LLC NefteProduktServis.

От началото на войната Великобритания е санкционирала над 1000 души и над 100 фирми, удряйки олигарси с глобално богатство над 117 милиарда паунда. Санкциите включват замразяване на активи и забрана за пътуване.

Още по темата