Quantcast
БАН получава 20 млн. лв. за увеличение на заплатите | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

БАН получава 20 млн. лв. за увеличение на заплатите

Изследователите трябва да повишат патентната си активност с 10%
1 180
 Илияна Кирилова
Споразумението на БАН с МОН предвижда повишаване на патентната активност на изследователите с 10%

Правителството отпусна 20 млн. лв. на Българската академия на науките (БАН) за увеличение на възнагражденията на учените. С тези средства ще се повишат началните размери на основната работна заплата на академичния състав, считано от 1 януари 2022 г., съобщават от МОН. За разлика от учените, заплатите на учителите например бяха увеличени от 1 април.

Допълнителните средства за БАН се отпускат за изпълнение на индикатори за научно и иновационно развитие, определени в споразумение между МОН и БАН, както и за проекти, разработени от учените по критерии, приети от Академията, посочват от МОН. И тук прави впечатление, че споразумението е подписано между министерството и академията, докато 20-те млн. лв., които трябва да получат държавните университети за 2022 г., ще им се предоставят само ако приемат методиката за атестация, едностранно подготовена от МОН.

Освен повишаване на дела на публикациите в авторитетни списания, споразумението на БАН с МОН предвижда повишаване на патентната активност на изследователите с 10%. Академията ще привлече още 40 млади изследователи и нови докторанти, като им осигури по-добри условия за кариерно развитие. БАН ще разработи редица проекти, сред които ще има и такива, по които ще бъдат включени учени, пострадали от военната инвазия в Украйна.

 

21 национални програми

Днес правителството одобри и 21 национални програми за развитие на образованието. Две от тях са нови - "Заедно в изкуствата и спорта" и "Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници". С първата програма ще се инвестират 90 млн. лв. в личностното развитие на учениците чрез занимания с колективни спортове и изкуства. С 10 млн. лв. по другата нова програма ще се осигурят възнагражденията на не по-малко от 900 медиатори и социални работници - както вече назначени, така и нови.

 

ПРЕХОДНИ ОСТАТЪЦИ

Днес кабинетът предостави 17.6 млн. лв. на държавните училища към културното, спортното и образователното министерства, с които се възстановяват техните преходни остатъци от 2021 г. (съответно 3.9 млн. лв., 898 хил. лв. и 12.8 млн. лв.). За разлика от другите държавни институции по закон детските градини, училищата и центровете в сферата на образованието не губят средствата, останали им от предходната година. С разчетените 22 млн. лв. по бюджета на МОН за 2022 г. ще се осигури възстановяването на останалата част от остатъците за 2021 г. на училищата, финансирани от МОН.

 

НОВ ЗАМ.-МИНИСТЪР

Мариета Георгиева е новият заместник-министър на образованието и науката, назначен със заповед на премиера Кирил Петков днес. Георгиева е специалист в сферата на професионалното образование. Над 20 г. е директор на професионална гимназия "Проф. д-р А. Златаров" във Видин. Била е национален експерт по Европейската препоръка за трансфер на кредити в професионалното образование и обучение (ECVET) към Центъра за развитие на човешките ресурси. Има богат опит като учител по електроника и информатика, както и като преподавател по информационни системи в бизнеса и управленски информационни системи в локалния център на Нов български университет във Видин. Мариета Георгиева е машинен инженер с диплома от Техническия университет в София. Завършила е също математика и информатика в СУ, има магистратура по образователен мениджмънт от ЮЗУ. Двукратен носител на почетното отличие на МОН "Неофит Рилски" за цялостна високопрофесионална дейност в системата на образованието.

Преди седмица от МОН си тръгна зам.-министър чл. кор. Константин Хаджииванов. От МОН обясниха, че той е напуснал, защото е спечелил голям научен проект, по който тепърва трябва да работи.

Още

Директор на болница: Ще заведа болните при кмета, ако ми спрат тока

20.06.2022

1289
Здравната каса затваря заради протест за 10 млн. лв.

11.06.2022

2942
Работниците във ВМЗ искат Нинова да гарантира вдигане на заплатите

07.06.2022

231