Quantcast
БСП: Възможно е 21% увеличение на пенсиите от юли | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП: Възможно е 21% увеличение на пенсиите от юли

Коалиционните партньори предложили първоначално мерки за 10 млрд. лв.
28 249
Петър Кънев

Нов вариант за сериозно увеличение на пенсиите от 1 юли с 21% обявиха от БСП. Обсъждат се различни варианти за пенсиите, целта е да се запази даваната досега ковид добавка като инфлационна. Имаше предложение и за 10% увеличение на пенсиите, но днес социалният министър Георги Гьоков съобщи за друга идея – 21% ръст от юли, коментира пред „Лице в лице“ депутатът от БСП Петър Кънев. Кънев коментира и други мерки от обсъждания пакет в подкрепа на бизнеса и гражданите, който ще залегне в предстоящата актуализация на държавния бюджет.

От обяснението на Кънев не стана ясно дали евентуален ръст от 21% на пенсиите от юли включва в себе си даваната досега ковид добавка от 60 лв. Досега социалният министър Гьоков обясняваше, че добавката трябва да бъде гарантирана и след 1 юли, като едновременнно с това се планираше и ръст на пенсиите от 10%. Отделно от това министърът говори и за възможно преизчисление на пенсиите от октомври, но няма никаква яснота дали хазната може да си позволи подобен огромен разход.

„Пакетът от мерки, който коалиционните партньори обсъждат, е за близо 2 милиарда. Имаше предложения за много повече мерки - от финансовото министерство са изчислили, че за всички предложени мерки ще са нужни 10 млрд. лв. По много от мерки, които се обсъждат, още няма достатъчно яснота как точно ще се прилагат – като отстъпката от 25 стотинки на литър при зареждане до 50 литра гориво или антиинфлационната добавка от 50 лв. за дете“, обясни Кънев.

Според него обаче при преговорите е станало ясно, че финансовото министерство няма да допусне ниска ставка на ДДС при хранителни продукти и други стоки, чиито цени не са регулирани. Не се разбра дали ще има ниска ДДС ставка за електроенергията и други услуги с регулирана цена. Кънев потвърди, че има консенсус за временно премахване на акциза на тока и газа.

Още

На „Позитано“ 20 ще пазят Нинова като лидер поне до 2024 г.

26.01.2023

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1121
БСП праща социалния министър на прокуратурата

26.01.2023

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

2531
Румен Радев насрочи изборите за 2 април

24.01.2023

Обновена

3188