Quantcast
"Викът на украинската майка" се изправи срещу съветската армия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

"Викът на украинската майка" се изправи срещу съветската армия

Реакциите към естетиката на скулптурата са яростно негативни
Обновена
12 360
 Анита Димитрова
"Няма идеологически, политически, още по-малко човешки причини да се убиват деца и майки", мотивира акцията Джеки Стоев.

Скулптурата "Викът на украинската майка" се издигна тази вечер в Княжеската градина срещу паметника на съветската армия. "Тази дребна фигурка ще противопоставим срещу грандиозния монумент – Паметник на съветската армия окупаторка", анонсираха по-рано организаторите на събитието. Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулпторът Неделчо Костадинов, който е автор на пластиката. 

Скулптурата е висока около метър и бе поставена на малък постамент. Бронзовата фигура изразява ужаса на войната. "Войната е страшна, войната е чудовищна, войната е олицетворение на най-тъмната същност на нас, човеците! За живота, за смъртта, за свободата, за уроците, които не сме научили. За избора, който днес трябва да направим за нашето бъдеще!", написаха в съобщението си организаторите. 

Беше обявен импровизиран концерт с участието на Богдана Карадочева и Васко Кръпката, но в крайна сметка песните им бяха пуснати на запис, макар че музикантите подкрепиха инициативата. Звучаха и шлагери с политически заряд на покойните Георги Минчев и Буги Барабата. Говориха проф. Михаил Неделчев, Иво Инджев, Георги Лозанов, както и самият Джеки Стоев. 

Столична община е дала разрешение за пърформанса, но полицията в началото направи всичко възможно да го изтика максимално далеч от самия паметник, почти на тротоара на бул. "Цар Освободител". Макар слабо посетено и миролюбиво, събитието премина при засилено полицейско присъствие. На самия паметник поддръжници на "Възраждане" се опитваха да заглушат озвучаването с тъпан. Сред тях бе и депутатът от проруската партия Николай Дренчев, съобщава България он еър.

Въпреки позитивното послание, след обявяването на артистичната акция социалните медии закипяха от възмущение. То се вихри дори в групите за подкрепа на Украйна и е свързано с естетиката на скулптурата. "Орк", "зомби", "Ам-гъл", "зъл демон", "гавра", "сатанизъм" са част от оценките на фейсбучните естети. Някои от тях дори заподозряха, че това е акция на петата колона, целяща да предизвика не съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и жертвите на войната. Почитателите на творбата пък я сравняват с "Викът" на Мунк и "Герника" на Пикасо, които също не въздействат чрез красотата си. 

"Викът на украинската майка" остана на постамента по-малко от два часа. После авторите я прибраха, за да не дразни естетически и политически тези, които не я одобряват.

---

81-годишният Георги (Джеки) Стоев е режисьор, сценарист и актьор, макар че е завършил биология в Дрезден. Автор е на филмите "Спас и Нели", "Нашият Шошканини", "Разводи, разводи", "Летете с Росинант" и др. Връстникът му Христо Илиев-Чарли е сценарист на голяма част от филмите на Джеки. Третият от славната им дружинка бе Георги (Джони) Пенков - звукоинженер, доцент по звукотехника, актьор и прочут чешит, който почина на 87-годишна възраст миналия октомври. Днешната акция бе и в негова памет.

Още

На "Водна паша" с Павел Койчев в Южния парк

26.09.2022

645
Най-известният непознат в българската скулптура
Изкуството принадлежи на народа

15.05.2022

Г-н БАЛЕВ

1843