Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Викът на украинската майка" се изправи срещу съветската армия

Реакциите към естетиката на скулптурата са яростно негативни

12 Май 2022Обновена
Анита Димитрова
"Няма идеологически, политически, още по-малко човешки причини да се убиват деца и майки", мотивира акцията Джеки Стоев.

Скулптурата "Викът на украинската майка" се издигна тази вечер в Княжеската градина срещу паметника на съветската армия. "Тази дребна фигурка ще противопоставим срещу грандиозния монумент – Паметник на съветската армия окупаторка", анонсираха по-рано организаторите на събитието. Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулпторът Неделчо Костадинов, който е автор на пластиката. 

Скулптурата е висока около метър и бе поставена на малък постамент. Бронзовата фигура изразява ужаса на войната. "Войната е страшна, войната е чудовищна, войната е олицетворение на най-тъмната същност на нас, човеците! За живота, за смъртта, за свободата, за уроците, които не сме научили. За избора, който днес трябва да направим за нашето бъдеще!", написаха в съобщението си организаторите. 

Беше обявен импровизиран концерт с участието на Богдана Карадочева и Васко Кръпката, но в крайна сметка песните им бяха пуснати на запис, макар че музикантите подкрепиха инициативата. Звучаха и шлагери с политически заряд на покойните Георги Минчев и Буги Барабата. Говориха проф. Михаил Неделчев, Иво Инджев, Георги Лозанов, както и самият Джеки Стоев. 

Столична община е дала разрешение за пърформанса, но полицията в началото направи всичко възможно да го изтика максимално далеч от самия паметник, почти на тротоара на бул. "Цар Освободител". Макар слабо посетено и миролюбиво, събитието премина при засилено полицейско присъствие. На самия паметник поддръжници на "Възраждане" се опитваха да заглушат озвучаването с тъпан. Сред тях бе и депутатът от проруската партия Николай Дренчев, съобщава България он еър.

Въпреки позитивното послание, след обявяването на артистичната акция социалните медии закипяха от възмущение. То се вихри дори в групите за подкрепа на Украйна и е свързано с естетиката на скулптурата. "Орк", "зомби", "Ам-гъл", "зъл демон", "гавра", "сатанизъм" са част от оценките на фейсбучните естети. Някои от тях дори заподозряха, че това е акция на петата колона, целяща да предизвика не съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и жертвите на войната. Почитателите на творбата пък я сравняват с "Викът" на Мунк и "Герника" на Пикасо, които също не въздействат чрез красотата си. 

"Викът на украинската майка" остана на постамента по-малко от два часа. После авторите я прибраха, за да не дразни естетически и политически тези, които не я одобряват.

---

81-годишният Георги (Джеки) Стоев е режисьор, сценарист и актьор, макар че е завършил биология в Дрезден. Автор е на филмите "Спас и Нели", "Нашият Шошканини", "Разводи, разводи", "Летете с Росинант" и др. Връстникът му Христо Илиев-Чарли е сценарист на голяма част от филмите на Джеки. Третият от славната им дружинка бе Георги (Джони) Пенков - звукоинженер, доцент по звукотехника, актьор и прочут чешит, който почина на 87-годишна възраст миналия октомври. Днешната акция бе и в негова памет.

Още по темата