Медия без
политическа реклама

Закъсалият автотранспорт в София се оказа със скъп договор за газ

"Демократична България" пита управляващите в София от ГЕРБ защо е допуснато това

12 Май 2022
Илияна Кирилова
Общинската фирма "Столичен автотранспорт" е договорила по-скъп природен газ от частна фирма с допълнителна комисионна.

Софийските общински съветници от „Демократична България“, които са опозиция на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, обвиниха властта в София в рекет към държавата заради натиска на правителството на Кирил Петков да отпусне на столицата финансова помощ за градския й транспорт. В декларация, прочетена на днешната сесия на СОС, от ДБ нарекоха „фалшива история“ твърденията на кмета Йорданка Фандъкова и на съпартийците й, че липсват пари за обществения превоз и че това може да доведе до разреждане на линии или дори до пълното му спиране. Според общинарите от ДБ властта в София изнудва кабинета „да налива пари още и още пари в тази бездънна яма“. „Това е една зле прикрита манипулация, подобна на историята с Топлофикация“-София – зле управлявано дружество, което вместо да се модернизира, трупа нови и нови дългове. И при двата случая лакмус се оказа високата цена на природния газ. Същият този природен газ, който ГЕРБ ту в явна коалиция с ВМРО, ту в скрита с ДПС, направиха всичко възможно да ни го продава Русия...Пандемията, инфлацията и войната са опит да се прикрие реалната ситуация в градския транспорт. Истината е следната – мнозинството около Фандъкова няма никакво намерение да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари“, се казва в декларацията на ГЕРБ.

Като пример за лошото управление на градския транспорт в София от „Демократична България“ посочиха скорошна сделка на общинското дружество „Столичен автотранспорт“ за доставка на природен газ с частна фирма, на която се плаща и комисионна за услугата. Вчера вестник „Капитал“ съобщи, че докато Фандъкова се е оплаквала от високата цена на газа, шефът на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов е сключил сделка на по-неизгодна цена, като е поел и анжажимент да плати няколко милиона за "услугата" на специално избраната за целта фирма "Микс газ груп", в чието управление е руският гражданин Андрей Владимирович Кристов.  Договорът с „Микс газ груп“ за 45 млн. лв. е сключен на 22 февруари - точно два дни преди началото на войната на Русия в Украйна. Това се случва не с процедура по Закона за обществените поръчки, а с процедура за договаряне без предварителна покана. В същото време частният превозвач "МТК гроуп", който обслужва няколко линии от градския транспорт, купува природния газ от "Булгаргаз". Общинската фирма се е договорила за 180 хил. мВтч природен газ за 12 месеца, като цената ще бъде различна за всеки месец и ще зависи от средната стойност на нидерландския хъб TTF. Освен това за всеки мегават час "Столичен електротранспорт" се е съгласил да плаща по 7.50 евро комисиона. Това прави 1.35 млн. евро, или близо 2.7 млн. лв. за целия договор. В това споразумение и двата ценови параметъра са изключително спорни и ощетяващи общината, обобщава "Капитал". На първо място, избирайки "Микс газ груп", общината се е отказала от доставките на "Булгаргаз", чиито цени са значително по-ниски от индекса на TTF. Изчисленията са, че през март цената на природния газ на "Булгаргаз" е 120 лв/мвтч, но "Столичен автотранспорт" го купува от посредника на 260 лв/мвтч плюс 15 лв/мвтч комисиона. Така само за март са направени 2.5 млн. лева допълнителни разходи.

От групата на „Демократична България“ попитаха ГЕРБ каква е икономическата логика Столичен автотранспортда използва посредник за покупката на газ за автобусите си, докато частното дружествоМТК Гроупкупува директно от Булгаргаз“.“Защо трябва този посредник да получи зауслугата си“ 2.7 млн. лв. комисионна за срока на договора, докато в същото време в СОС влизат доклади за нуждата от нови и нови заеми за автотранспорта, които не са подкрепени с нито една фактура? Защо общинското предприятие по клаузите на този договор фактически се задължава да плаща почти двойно повече за газ, отколкото ако си го купува директно от Булгаргаз?, питат още от опозицията в парламента на София.

От групата на ГЕРБ не пожелаха да коментират в детайли сделката между „Столичен автотранспорт“ и „Микс газ груп“. Вместо това шефът на СОС Георги Георгиев попита защо се разпространяват лъжи по отношение на този договор. „Защо го четем като дявола евангелието? Защо се пропуска фактът, че са отправени две запитвания до „Булгаргаз“ във връзка със закупуването на количествата? Защо се пропуска фактът, че сделката е сключена на стоковата борса в предвидения от закона ред за сключването на такива сделки“, гласеше единственият коментар на Георгиев по въпроса. Обяснението на „Столичен автотранспорт“ пък е, че като търговско дружество то няма право да купува природен газ от регулирания пазар и е участник на свободния пазар на горива като всички останали търговски дружества, допълва „Дневник“

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?