Quantcast
МВР няма да купува, а ще наема до 1000 нови автомобила | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР няма да купува, а ще наема до 1000 нови автомобила

Рашков ще маха кърлежите от финансите на МВР и разкри, че полицаите са намерили начин да елеминират боди-камерите
16 103
 Снимка: Архив

Ще опитаме този път вместо да се купуват автомобили да се вземат на оперативен лизинг. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия, предаде БГНЕС. Оперативният лизинг в автомобилния бизнес е специална форма на лизинг и на практика представлява класически наем.

Рашков отбеляза, че автомобилният парк на министерството е много остарял. По думите му средните години на един автомобил са не по-малко от 11-12-13, което е много за една служебна кола, която се движи непрекъснато. „В момента се обявяват поръчки, ще опитаме този път вместо да се купуват автомобили, да се вземат на оперативен лизинг. Установяваме, че поддръжката се извършва от определени автосервизи. Ще се опитаме да елиминираме кърлежите, които злоупотребяват с финансите в системата“, заяви той. Рашков съобщи, че така са планирали не по-малко от 500 до 1000 автомобила, с които да могат да се обменят парка на МВР.

Народните представители питаха Рашков и дали МВР ще поиска допълнителни средства при актуализацията на бюджета. Министърът изрази съгласие, че ще трябва да се дофинансират някои дейности. „Дълго време не са повишавани възнагражденията на служителите и това трябва да стане. Тоест, по тази линия, струва ми се, че има съгласие и от министъра на финансите”, каза Рашков и добави, че е говорил няколко пъти с вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Народните представители питаха Рашков дали МВР ще поиска допълнителни средства при актуализацията на бюджета. Министърът изрази съгласие, че ще трябва да се дофинансират някои дейности.

„Дълго време не са повишавани възнагражденията на служителите и това трябва да стане. Тоест, по тази линия, струва ми се, че има съгласие и от министъра на финансите”, каза Рашков и добави, че е говорил няколко пъти с Асен Василев.

Той изтъкна, че възнагражденията на МВР служителите са с 15 % по-ниски от тези на служителите в затворите и много по-ниски от служителите на ДАНС. "Имам огромното желание да им удвоя заплатите, но няма как да стане това. И в настоящия момент няма как да стане. Дори да намалим състава на МВР - пак няма да има достатъчно средства, с които да покрием едно чувствително увеличение на месечните възнаграждения на служителите. Много се надявам това да стане от ръководството на правителството след като дойде време за актуализация на бюджета. Все пак се надявам, че ще имаме такава възможност", заяви още Рашков.

Изтрит е записът от боди камерата с действията на полицая в случая с турския ТИР, стана ясно още при изслушването на министъра на вътрешните работи. "Идеята за боди-камерите е поради факта, че най-напред лесно ще се установи при противоречие в интересите на проверяващия и проверявания кой какво е правил, кой как е постъпил, особено в някои конфликтни ситуации“, каза още вътрешният министър. Той напомни за случая с турския ТИР, в който двама полицаи искали подкуп и ударили шамар тираджията. „В този случай с турския шофьор на ТИР беше повод да разпоредим да се извърши проверка в тази посока. На този етап сме установили, че записът, който е направен, точно за момента какво правил полицая там, е изтрит", каза Рашков. 

Министърът обясни, че при случая на задържани двама полицаи във Варна е установено, че в колата им специално техническо устройство, което на практика елиминира боди камерата. Полицаите са намерили начин да се отърват от тази форма на контрол. Той обяви, че има служби, върху които контролът е занижен и не се знае какво правят. "Има там една служба в Дирекция на полицията, която се занимава с гледане на снимки. Например караме, снимат ни по пътищата, защото сме много красиви. След което идва един фиш и там се намират едни, които решават по разни причини, че снимката не е много ясна. Уникално способни сме да направим така, че един доста сериозен сегмент в една такава голяма централна служба да не функционира, както трябва. Сега ще вземем доста сериозни мерки в тази връзка", каза още Рашков. Той увери, че най-вероятно ще се върне тази дейност по региони. 

Още

ЕС спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.

29.06.2022

2038
Управляващите започват битката за КПКОНПИ
Бойко Рашков обвини Борисов, че е създал търговията с гласове

05.07.2022

Обновена

3940