Quantcast
Кирил Петков: От САЩ пристигат два танкера с втечнен газ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков: От САЩ пристигат два танкера с втечнен газ

Цената е малко по-ниска от цената на "Газпром", предстои подписване на дългосрочен договор със значително по-евтина суровина, съобщи премиерът
Обновена
6 896

"За юни вече имаме два кораба втечнен газ, който ще бъде под цената на ''Газпром''. Вече започваме преговорите за дългосрочен договор, който ще бъде с цени доста по-ниски дори от на тези двата кораба, така че когато се осредни, цялото количество ще бъде с доста по-ниска цена. Не искам да говоря в цифри, това ще бъде работа на министъра на ерегетиката'', заяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг на летището след посещението в САЩ.

Очаква се подписването на договорите за двата танкера да стане в следващите дни, а министерството на енергетиката ще прецени къде точно да бъдат разтоварени.

От изявлението на премиера стана ясно, че количествата са договорени специфично за България, а не са част от обща договорка на ЕК със САЩ. ''Всички осъзнават, че в този момент, когато газът се спира едностранно от ''Газпром'', трябва да се използват всички възможни опции, за да може българското население да се чувства сигурно и да знае, че българското правителство работи за него'', каза премиерът.

На въпрос как точно ще бъде доставен газът, Кирил Петков отговори, че това ще става с танкери, като в момента остава да се уточни през кои терминали. Според него това ще стане или през Гърция, или през Турция и ще влезе директно в газопреносната система на България.

''Важно е да се каже, че договорът ще бъде директно между американската компания и ''Булгаргаз'', няма да има посредници. Въпреки че цените в Европа са много високи, цената, която ние успяхме да договорим, е доста под пазарните цени в момента'', заяви премиерът и допълни, че продължава да се работи по азерското количество и отделно се водят разговори и с други страни.  ''Разликата в цената вероятно ще е малка за двата кораба, но се надявам, че дългосрочният договор ще е с двуцифрено число като процент'', каза още Петков.

Премиерът се върна от САЩ, където по-рано днес стана ясно, че е договорил доставки на втечнен газ за България на цени по-ниски от тези на руското синьо гориво. Това съобщи правителствената пресслужба след проведена среща на министър-председателя с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдили стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни, се казва в съобщението.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

"Беше прекрасно да посрещнем българския премиер Кирил Петков  днес в Белия дом. Съединените щати остават благодарни за силния съюз и топлото приятелство между нашите две страни", написа в Туитър вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

 

Още за визитата на премиера Кирил Петков в САЩ:

 

 

Още

Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

10049
Кабинет след кабинет – мина върху мина
Съдът спря намесата на МС в плащанията на регионалното министерство

11.08.2022

1162