Quantcast
Над 1 млн. украинци са депортирани насила в Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Над 1 млн. украинци са депортирани насила в Русия

2 362
 EPA/BGNES
Деца в Мариупол на 9 май.

Най-малко един милион украински граждани са били "насилствено депортирани" в Русия, заяви местен служител по правата на човека, цитиран от NBC. Според агенция УНИАН са милион и двеста хиляди.

„Не само, че руските войски крият престъпленията си, но и депортират насила всички, които смятат за "ненадеждни", съобщи омбудсманът по правата на човека в Украйна Людмила Денисова.

„Имаме доказателства, че насилствената депортация е била подготвена предварително“, каза Денисова. „Има и факти, които потвърждават, че Русия е имала планове за това от кои украински области да депортира хора в Русия и колко точно да бъдат те", допълни омбудсманът.

В момента има около 20 000 украинци, държани във „филтрационни лагери“ в Източна Украйна, като повечето трябва да бъдат изпратени в Русия, каза Денисова. Що се отнася до останалите, „съдбата им остава неизвестна“, допълни тя. Миналата седмица стана ясно, че  300 жители на Мариупол се закарани чак в село Врангел до Владивосток, на 9600 км. Това съобщи съветникът на кмета на Мариупол Петр Андрюшченко в канала си в Телеграм. Настанени са в общежитие, нямат пари и не могат да установят връзка с близките си. Все пак ги хранят три пъти на ден, но нямат документи. Вицепремиерът Ирина Верешчук съобщи, че понякога успяват да разменят руски военни пленници срещу украински цивилни. Повечето се връщат със следи от мъчения. 

Още

Украйна вкара Русия в стратегически капан
Полша подкрепи забрана на европейските визи за руснаци

14.08.2022

1447
Черна гора изгони руския посланик

13.08.2022

11168