Медия без
политическа реклама

Според 44% от българите войната в Украйна е заради НАТО

09 Май 2022
YouGov

Според проучване на британската социологическа агенция YouGov мнозинството от гражданите на страните от ЕС приписват на Русия отговорността за ситуацията в Украйна. Това не важи за България, където над 44% от респондентите винят за кризата изцяло НАТО.

Проучването се основава на отговорите, взети в 16 страни от ЕС плюс Обединеното кралство, като теренната работа е проведена между 1 и 25 април. YouGov няма представителство у нас.

В скандинавските страни, Обединеното кралство, Полша и Холандия повече от 70% от хората смятат, че Русия носи отговорност за войната в Украйна. В България и Гърция обаче мнозинството смятат, че или само НАТО носи отговорност, или че отговорността е едновременно и на НАТО, и на Русия. По-голямата част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че войната е по вина предимно на Русия. 

У нас 23% са на мнение, че войната е изцяло по вина на Русия. 20% не знаят, 13% смятат, че отговорността е разпределена по равно, а 44% хвърлят вината единствено върху НАТО.

Докато мнозинството от запитаните смятат, че европейските страни трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия – възглед, който се затвърди значително през последните месеци – повече хора в България, Гърция, Словакия и Унгария предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбраната.

 Агенцията прави заключението, че европейската общественост е по-раздвоена относно войната в Украйна, отколкото се вижда публично.
 
Проучването се занимава и с това до каква степен и как европейците в анкетираните страни подкрепят или се противопоставят на редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна. Огромна подкрепа е отбелязана за изпращането на хуманитарна помощ до Украйна (84%), както и за това бежанци от Украйна да влизат в европейски страни (80%) и да им бъде осигурен достъп до пазара на труда (71%).

Най-трудно за европейците се оказва изпращането на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в операция на НАТО (средно само 31% подкрепят това). По същия начин само малка част от европейците са готови да приемат по-високи енергийни разходи поради санкциите, наложени на Русия (въпреки че  42% ги подкрепят).

Ускореното членство на Украйна в ЕС получава добра подкрепа (с 49% до 30%). Мнозинството от респондентите подкрепя изпращането на оръжия и военно оборудване в Украйна (58%). Отново обаче виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно скептични относно изпращането на оръжия или военна техника и също така категорично се противопоставят на изпращането на каквито и да било войски в Украйна.

Какво отличава тези страни от другите, включени в това проучване? Според YouGov някои от тези страни са известни със силни исторически връзки с Русия, отчасти поради религиозни връзки, отчасти заради сходството между техните леви или комунистически партии и Русия.

Наблюдава се и скептицизъм към Запада и НАТО, ако не и откровен антиамериканизъм. Агенцията отбелязва, че унгарският премиер Виктор Орбан обикновено подкрепя Русия и досега Унгария не се е съгласявала с петролните или газовите санкции срещу Русия. Въпреки това обществеността в тези страни продължава да протестира срещу войната и да изисква повече действия от своите правителства, което означава, че войната се очертава като поляризиращ проблем в някои европейски общества.

 

Ключови думи:

Украйна, Русия, НАТО, война

Още по темата