Медия без
политическа реклама

Руснаците изкупуват всичко в Дубай

Само за няколко седмици инвестициите са нараснали до 300 милиона евро

06 Май 2022www.dw.de
ЕPA/БГНЕС
Ефектно отбелязване на празника Рамадан в Дубай, 3 май 2022

Дубай изживява истински бум: руските олигарси са добре дошли в емирствата, щом разполагат с достатъчно пари. Твърди се, че само за броени седмици инвестициите им в Дубай са достигнали почти 300 милиона евро.

Имотите за продан достигат рекордни цени. И са прелуксозни: осем спални, тераса с изглед към морето, градина, басейн. Междувременно на пазара са останали само 5-6 такива вили на изкуствения остров Палм Джумейра в Дубай, обяснява брокерът Кас Сайед. Досега купувачите са най-вече руски инвеститори.

От началото на войната насам луксозните имоти в Дубай са увеличили цената си с 50 процента, а някои даже със 100. Съвсем наскоро инвеститор купил шикозна вила за над 70 милиона евро. "Проблемът не е в търсенето, а в предлагането, което е ограничено", пояснява Сайед.

Сигурен пристан за пари с неясен произход

Емирствата отдавна имат славата на сигурен пристан за хора, чиито пари са със съмнителен произход. Принципно правилата срещу прането на пари бяха затегнати, но на практика е пълно с пробойни, а контрол почти няма. Брокерът Сайед например приема почти всички възможни видове плащания - във всяка валута, включително и в криптовалута. Най-вероятно поради това през март емирствата влязоха в "сивия списък" на организацията за борба срещу прането на пари FATF.

В момента Дубай изживява истински бум: олигарси от обкръжението на Путин са добре дошли в Обединените арабски емирства, щом разполагат с достатъчно средства. Твърди се, че само за няколко седмици инвестициите им в Дубай са достигнали почти 300 милиона евро. Както обяснява Дженифър Солтанпур, колежка на Сайед: "Дубай не задава въпроси, всеки е добре дошъл".

На Запад сметките на руските олигарси са замразени, вилите и яхтите им са иззети. Но тези санкции в емирствата не важат: там руските богаташи могат да харчат пари необезпокоявано, а въздушното пространство е отворено за руските джетове. Който купи имот за над 1,4 милиона, получава петгодишна виза.

Емирствата и Русия поддържат тесни икономически връзки. Държавният съюз е инвестирал в Русия към 3 милиарда евро, а и енергийното сътрудничество е тясно. Вероятно поради това емирствата заемат неутрална позиция по отношение на войната в Украйна - не пожелаха да осъдят агресията в Съвета за сигурност на ООН.

Това открива невероятни възможности пред брокери като Сайед - телефонът му не млъква от седмици. В офиса едва се справят, но засега успяват да удовлетворят клиентите си.

Ирина Устина е пристигнала преди два месеца от Москва в Дубай. 33-годишната предприемачка е сред 40-те хиляди руснаци в емирствата. Скоро броят им вероятно ще се увеличи значително.

В момента Устина търси многообещаващи инвестиции в новата си родина. А Кас Сайед ѝ съдейства - придружава я до пристанището, където ѝ показва елегантна яхта. Наред с недвижимите имоти, плавателните съдове са още една перспективна възможност за инвеститорите. "Пълно е с яхти. Има всякакви с дължина от 6 до 25 метра и могат да се купят навсякъде", уверява Сайед.

Устина възнамерява да проучи пазара, преди да вземе решение, но определено е оптимистка: "Емирствата са богата страна с много възможности. Можеш да правиш бизнес, а успоредно с това да се наслаждаваш на слънцето, на морето, на палмите, на приказните гледки".

Руснаците в Дубай не желаят да говорят с журналисти, особено супербогатите. Но присъствието им е видимо - винаги заобиколени от брокери и консултанти. След слабите години по време на пандемията брокерът Кас Сайед очаква сега бляскави сделки. В сянката на една мръсна война.

 

Ключови думи:

ОАЕ, руснаци, имоти

Още по темата