Медия без
политическа реклама

И Австрия отказа да плаща за руския газ в рубли

"Страната не е съгласна с условията на руската държава", каза австрийският външен министър

06 Май 2022
Илияна Кирилова

Австрия стана поредната страна, която отказва да плати за руския газ в рубли.

"Страната не е съгласна с условията на руската страна, тъй като властите считат за правилно да плащат за ресурса в рамките на "съществуващото споразумение", каза австрийският външен министър Александър Шаленберг пред телевизионния канал "Ал Джазира". "Нашата позиция е ясна. Ние се придържаме към вече съществуващото споразумение (с Русия) и няма да плащаме за газ в рубли", коментира и ръководителят на дипломатическото ведомство.

Преди дни стана ясно и, че Германия няма да плаща за руския природен газ в рубли. Финансовият министър Кристиян Линднер заяви, че страната му няма да позволи шантаж, въпреки че е най-силно зависимата държава в ЕС от доставките на "Газпром" - 56% от газа там е руски. 

Преди това италианската енергийна компания ENI също опроверга слуховете, че ще се съгласи да плаща в рубли. Освен Полша и България, които са вече със спрени доставки, отказ да получават руски газ направиха и трите прибалтийски страни. Финландия и Чехия също съобщиха, че няма да плаща в рубли.  До момента единствената страна-членка на ЕС, която откри сметка в рубли заради газа, е Унгария. Това не попречи на руския външен министър Лавров да каже в интервю - последното е за "Ал Арабия", че повечето страни в ЕС са приели да плащат в рубли.

 

Още по темата четете тук:

 

Германия няма да плаща за руския природен газ в рубли", потвърди в интервю за берлинското издание "Функе Берлин" финансовият министър Кристиян Линднер. Обръщам се към Путин: Няма да позволим шантаж! Няма да плащаме за руския газ с рубли.

 

Русия спря в понеделник доставките на газ през Полша до Германия по газопровода Ямал-Европа, съобщи Ройтерс, цитирайки данни на оператора на газопровода Gascade. Малко по-късно Нова тв съобщи, че подаването на газ е било подновено.

 

Още по темата