Медия без
политическа реклама

Местенето на бежанците от хотелите може да се окаже фиаско

Към момента не достигат 26 000 места за пренастаняване на хората в държавни и общински бази

05 Май 2022

Преместването на настанените в хотели украински бежанци в държавни и общински бази след 31 май може да се превърне във фиаско. Към момента държавата е успяла да осигури 33 000 места в държавни и общински бази, а настанените по хотели бежанци са 59 085 души. Правителството обаче се надява, че до края на месец май ще успее да намери още легла. Кабинетът дори имал амбицията да осигури места за до 70 000 души. Програмата за настаняване в хотелите приключва заради началото на туристическия сезон. 

Проблемът бе съобщен най-спокойно от новата шефка на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тошева не отговори на конкретен въпрос защо правителството е оптимистично настроено, че в оставащото кратко време ще успее да свърши повече от вече свършеното, но увери, че се водела комуникация с всички министри. За съжаление не всички министерства и институции са подали бази за настаняване, обясни Тошева.

От думите й се разбра и че част от вече подадените бази имат нужда от леки, а някои – и от по-сериозни ремонти. Те обаче щели да приключат на 1 юни.

Най-лошият вариант според Тошева е част от бежанците да бъдат настанени в спортни бази подобно на полевите болници, обмисляни в началото на пандемията. Правителството прави всичко възможно да няма селища от контейнерен тип и палаткови лагери, обясни Тошева. Усилията са хората да имат покрив над главата си, допълни тя. 

От кабинета се надяват и част от бежанците да си наемат сами жилища с обещаната месечна подкрепа от по 400 лв., която ще се плаща през работодател при започване на работа. Очаква се днес да бъде одобрено постановление за здравното осигуряване на бежанците под временна закрила за период от 3 месеца. След изтичането на тези 3 месеца бежанците започват да се самоосигуряват с изключение на децата и възрастните. Сървърите на агенцията за бежанците също са били атакувани, като пострадали всички системи без имнофрационната система бежанци. Затова малко ще се забавим с подаването на данните за здравното осигуряване, но би трябвало да сме готови за 11-11 число, обясни Тошева.

ТРАНСПОРТ 

Организацията на транспорта е поета от транспортното министерство, участват активно и украински граждани, живеещи у нас, обясни Тошева. Имало постоянна комуникация, така че преместването на хората да става плавно и да няма проблеми. Броят на местата, от които трябва да се транспортират бежанци, са над 1000. Не е ясно дали ще може да се спази принцип за настаняване най-близо до мястото, в което се намират в момента хората. Статут на временна закрила у нас вече са получили 97 068 души, пристигналите са общо 102 032. 

Още по темата