Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР и "Възраждане" не пуснаха украинско знаме в центъра на София

Днешните парламентарни страсти прераснаха в уличен екшън

04 Май 2022Обновена
Булфото
Само български знамена бяха развети върху част от паметника

Български знамена бяха развети тази вечер върху Паметника на съветската армия (ПСА) в столицата. Това се случи като част от по-голям екшън по повод войната в Украйна, преминал с кратък физически сблъсък в подлеза на Софийския университет.

"Възраждане" начело с лидера си Костадин Костадинов, охранявани зорко от полицията, не позволиха да се опаковат част фигурите с български и украински знамена. Въпреки че организаторите на инициативата показаха разрешение от Столична община. 

Днес парламентът решаваше да предостави или не военна помощ на Украйна. Успоредно край сградата му се състояха прояви "за" и "против" пращането на оръжия. За 18 часа пък група граждани планираха да опаковат ПСА в български и украински знамена - в подкрепа на нападнатата държава. И макар парламентът да гласува не пращане на оръжия, а единствено ремонт на военна техника, решението не успокои хората, които са против подкрепа за Украйна. Организирани и нахъсани от "Възраждане", те поискаха да осуетят проявата при монумента. Двете групи се засякоха в подлеза на университета. Насред кратка, но люта кавга си размениха няколко удара. Съпровождащата ги полиция реагира със закъснение.

После страстите се пренесоха пред паметника, където насред много полиция и високо напрежение се състояха две прояви с коренно различни искания. Върху монумента се появиха само български знамена.

 

Протести и контрапротести днес имаше и на други места в България. Особено многолюдна бе проявата в Слънчев бряг, където украинци излязоха да защитят страната си.

Още по темата