Quantcast
Гешев сезира КС за правата на проститутки и просяци | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев сезира КС за правата на проститутки и просяци

Главният прокурор заля Конституционния съд с дела
4 304
 Булфото
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев атакува в Конституционния съд (КС) член от Наказателния кодекс (НК) за т. нар. безделничество, по който се подвеждат под отговорност проститутките и просяците. Чл. 329 от Наказателния кодекс гласи, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация". Втората алинея регламентира, че "който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години". Прокуратурата от години се оплаква от архаичния Наказателен кодекс, но специално чл. 329 не е сред последните й предложения за промени в закона.

Според Гешев разпоредбата противоречи на правото на труд на гражданите и на принципа на правовата държава, пише "Лекс". (Любопитното е, че обичайно пресслужбата на Гешев известява, когато той сезира КС, а този път си замълча.) Чл. 329 е от 1968 г., когато е приет и сега действащият НК. Текстът е изменян два пъти - през 1975 г. и през 2004 г., когато се предвижда новото към онзи момент наказание пробация. Главният прокурор напомня, че този текст е въведен, докато действа Конституция, която приема труда не само като право, но и като задължение. "Трудът е дълг и въпрос на чест за всеки работоспособен гражданин. Всеки гражданин е длъжен да се занимава с обществено полезен труд и да работи според своите сили и способности", гласи основният закон от 1947 г. 

В действащата Конституция от 1991 г., "в духа на модерните разбирания за обществото и за човека, трудът е обявен за фундаментално право", напомня Гешев и настоява, че чл. 329 от НК не съответства на Конституцията и на международните актове.

Гешев подчертава, че чл. 329 е твърде остарял и не съответства на реалните обществено-икономически условия в страната. "Така например, от мотивите на съдилищата, постановили осъдителни актове (след 1989 г.) по чл. 329, е видно, че най-често срещаната причина за осъществяването (на тези престъпления) е тежкото материално състояние и безработица на извършителите", се посочва в искането. Главният прокурор пише още, че доколкото с определено поведение не се нарушава закон, преценката за това дали то е морално и приемливо от обществото е субективна и не може да бъде критерий за наказателноправна санкция, тъй като е елемент от правото на личен живот и не се нуждае нито от правно разрешение, нито от правила за извършване. "Гражданите имат конституционно гарантирана от законите свобода да си набавят средства за препитание по всякакви правомерни начини, трудови и нетрудови, дори когато те могат да бъдат оценени като безнравствени", обяснява Гешев. И отбелязва, че и практиката по прилагането на чл. 329 е противоречива. В някои случаи се постановяват осъдителни актове, а в други - оправдателни, като се приема, че деянието е несъставомерно, а чл. 329 - противоконституционен.

АКТИВНОСТ

От началото на годината главният прокурор е инициирал почти половината от делата пред Конституционния съд. Негови са 4 от десетте искания до момента. За сравнение - през 2021 г. Гешев е сезирал КС два пъти, а през 2020 г. - само веднъж, за да пита какво означава "държавна измяна" и кога президентът може да бъде разследван.

През последните дни освен чл. 329 от Наказателния кодекс той атакува и промените в Закона за съдебната власт, с които бяха премахнати специализираните съдилища и прокуратури. Ако КС допусне искането му до разглеждане, това ще блокира процеса по преместването на спецмагистратите в другите съдилища и прокуратури.

Останалите му искания до КС за тази година са срещу текстовете от правилника на Народното събрание, които регламентират, че парламентът може да дава препоръки на прокуратурата; както и срещу определянето на разходите за съдебната власт в бюджета за 2022 г. Прокуратурата получи 20 млн. лв. по-малко от поисканото, като аргументът на управляващите беше, че е необходима спешна реформа и преструктуриране на държавното обвинение.

Още

Гешев не се интересува как Борисов има вътрешни данни за кюлчетата

09.12.2022

1113
Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3819
Решение на КС отваря пътя строителни фирми да съдят държавата

28.11.2022

Обновена

2475