Quantcast
"Ауди" и "Порше" влизат във Формула 1 | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

"Ауди" и "Порше" влизат във Формула 1

733
 ЕПА/БГНЕС
От 2026 г. в стартовата решетка на Формула 1 може да се появят две емблематични за германското автомобилостроене марки.

Германските автомобилни гиганти "Ауди" и "Порше" са решили да влязат в най-комерсиалния моторен спорт - Формула 1. Това съобщи изп. директор на компанията майка "Фолксваген Груп" Херберт Дийс, цитиран от Би Би Си.

По думите му дискусиите на тема F1 са проведени на ниво управленски борд и вече са създадени необходимите подразделения в групата. Шефовете на "Ауди" и "Порше", чиито брандове генерират най-голям приход за VW, са изтъкнали като аргумент, че "влизането във Формула 1 ще донесе повече пари, отколкото ако го не го направим".

"А срещу подобна теза просто липсват контрааргументи", казва Дийс. Според него на този етап плановете на "Порше" са по-конкретни от тези на "Ауди", без да разкрива детайли за стратегията на нито една от двете марки.

Източници на Би Би Си твърдят, че "Порше" подготвя партньорство с "Ред Бул", като най-вероятно германците ще се включат активно в създаването на собствен двигател за австрийския тим, който да отговаря на предстоящите да влязат в сила през 2026 г. нови изисквания за агрегатите. Очаква се отборът да бъде преименуван на "Ред Бул-Порше".

"Ауди" пък по-скоро ще се появи като самостоятелен тим, закупувайки някой от настоящите участници в световния шампионат. Смята се, че вече са проведени проучвателни разговори с "Макларън", "Заубер", "Астън Мартин" и "Уилямс".

"Фолксваген Груп" жонглира с идеята за навлизане във Формула 1 от десетилетия, но тя никога не е била изпълнявана формално. Последно компанията беше активно включена в дискусиите по време на обсъжданията на сега действащите правила за двигателите в началото на миналата декада, но тогава германците решиха да не участват в разработването.

Следващото поколение агрегати за F1 трябва да работят с напълно устойчиви горива и електричеството да получи по-голям дял от общата мощност на двигателя. Макар от Формула 1 все още да не са дефинирали конкретните изисквания, курсът е ясен.

Архитектурата на мотора ще бъде същата като сега - 1,6-литров V6 турбо хибрид. Самата хибридна система ще бъде опростена за 2026 г., като бъде премахнат комплексът MGU-H, възстановяващ и преразпределящ енергията от турбокомпресора. Планира се хибридът да произвежда 50% от общата мощност на двигателя.

Още

Формула 1 е спортна империя №1 в света

31.01.2023

218
FIA запуши устите на пилотите от F1

11.01.2023

2420
Отборите и пилотите от F1 ще платят $27 млн. за участие

27.12.2022

833