Медия без
политическа реклама

Гешев има като главен прокурор поне още 2 седмици

Главният прокурор прати в КС закриването на спецправосъдието

04 Май 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Булфото
Иван Гешев и Надежда Йорданова по време на заседанието на ВСС на 12 април.

Главният прокурор Иван Гешев има на поста поне още 2 седмици. Висшият съдебен съвет насрочи днес за 18 май разглеждането на двете искания за предсрочното прекратяване на мандата му като началник на държавното обвинение.

Едното предложение за уволнението на Гешев беше направено още миналото лято от тогавашния служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Другото дойде от настоящия министър Надежда Йорданова, която посочи нови 9 основания за отстраняването на Гешев от поста.

Днес съветът първо прие за допустимо искането на Стоилов, а след това го обедини с това на Йорданова. В началото на заседанието Гешев посочи, че държи исканията да бъдат разгледани по същество, за да не се позволява изпълнителната власт "да се упражнява" върху ВСС. Главният прокурор Иван Гешев дори обяви съмненията си, че Надежда Йорданова е обжалвала отказа на ВСС да разгледа част от казусите, които тя сочи като основание за уволнението му. "Упражняването на законоустановено право не означава бавене, а спазване на закона. Настоявам да не се правят спекулации", отговори му Йорданова.

Гешев определи като забавни твърденията в двете искания за уволнението му. Той повтори тезата си, че като се иска уволнението му, се цели съсипване на наказателното правосъдие, овладяване на прокуратурата, от което олигархията и мафията имали интерес.

Очакванията са, че мнозинството във ВСС, което твърдо подкрепя Гешев, да отхвърли исканията.

Какво пише в искането на Надежда Йорданова прочетете тук:

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, което вчера внесе министърът на правосъдието Надежда Йорданова, ще бъде разгледано от Висшия съдебен съвет идния четвъртък. Това обясни Йорданова в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

За предложението на Стоилов вижте: 

Правя предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов на извънреден брифинг днес. Предложението на Стоилов се основава на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков до него.

Както се закани, Гешев внесе днес искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на новоприетите разпоредби от Закона за съдебната власт, с които беше закрито спецправосъдието. Главният прокурор оспорва още текстовете от ЗСВ, които се отнасят до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане в сила на определени текстове от закона. Според Гешев тези промени не само не гарантират защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектират негативно и върху наказателния процес поради заложени в него сериозни проблеми и дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените дела.

Гешев не оспорва пред КС малка част от промените в съдебния закон - като премахването на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспектората към него, както и въвеждането на задължение за него самия да публикува указанията си. Главният прокурор обаче атакува пред Конституционния съд премахването на кариерния бонус за шефовете в системата - опцията след края на мандата си да могат да се преместят в друг съд или прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев ще поиска Конституционният съд да отмени приетите вчера промени в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура.

 

Още по темата