Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП се примоли на партньорите си да спрат с „извиването на ръце“

От формацията призоваха ГЕРБ и ДПС да се освободят от лидерите си

04 Май 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Андрей Гюров

Със закани, че ще поеме водеща роля в българската политика, и молби към нейните коалиционни партньори да спрат да й извиват ръцете, посрещнаха депутатите от „Продължаваме промяната“ (ПП) началото на новата сесия на Народното събрание.

В декларация, която прочете от парламентарната трибуна, шефът им Андрей Гюров обяви, че във време на кризи и война, за България „следва решителност“. „Досега от ПП бяхме разглеждани като новите, неопитните, балансьорите. Това време свърши. Партиите от коалицията се обединиха, за да защитават интересите на гражданите, да бъдат гарант за нашата независимост, да правят смели реформи, да утвърдят България като силен член на ЕС и НАТО. ПП ще поеме водеща роля – роля, която ни е отредена от българските избиратели като първа политическа сила“, декларира той.

Гюров подхвана дълъг списък от всичко онова, което управляващите смятат за свои постижения за последните 5 месеца: увеличени заплати на лекари и учители; изплатени компенсации на бизнеса; наложения мораториум върху цените на тока; одобрения план за възстановяване и устойчивост и др. Почти всичко, което спомена, предизвикваше бурни, неодобрителни възгласи от редиците на ГЕРБ-СДС.

Изреждането на успехите обаче беше насочено по-скоро към коалиционните партньори на ПП. „Уважаеми коалиционни партньори, всичко това, а то не е никак малко, ние направихме заедно. Имаме и ще свършим още много работа“, обърна се към тях Гюров. След което ги помоли: „Време е да намалим червените линии и извиването на ръце, и да продължим промяната. Нека не забравяме за какво ни пратиха хората тук, че сме един отбор, който трябва да запретне ръкави за важните реформи. Разчитаме на вашите силни и единни позиции в зала, в комисии и в работата на правителството.“ Гюров обаче така и не уточни кои червени линии ПП се надява да паднат и дали например ветото над Северна Македония е сред тях.

Той неколкократно упрекна ГЕРБ-СДС и ДПС, че саботират работата на управляващите. И директно ги призова да сменят партийните си ръководства, ако искат да се сближат с ПП: „Имате шанс отново да бъдете част от добрите решения за България. От вас зависи дали ще се еманципирате от компрометираните си лидери или ще им позволите да ви завлекат на дъното. Дами и господа от ГЕРБ, отстрани изглежда, че целта на вашата политическа дейност е да правите лидера си щастлив. Моля ви, докато не поставите на първо място интереса на България, стойте далеч от управлението.“

По отношение на бъдещите планове на формацията му Гюров обеща, че управляващите ще пазят бюджета от кражби, ще предприемат мерки срещу инфлацията и в помощ на бизнеса и хората. Като структурни промени, той обяви, че ПП ще работи за промени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която според него в момента спъва умишлено важни инвестиционни проекти, както и в държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ).

ГЕРБ СЕ САМООБЯВИ ЗА АВТЕНТИЧНАТА "ПРОМЯНА"

Десислава Атанасова, водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС, отвърна рязко, че управляващите "нямат страх от бога, нито срам от хората". И изсипа куп обвинения срещу правителството, които партията й повтаря през последните седмици, като това, че правителството е вкарало посредник в газовите доставки, което ще доведе до оскъпяването им.

"Вие за какви мислите българите? Толкова ли ги презирате, че си въобразявате, че можете да правите с тях каквото си пожелаете? Мислите, че това ще продължи дълго – да се държите с България като с окупирана държава, която да плячкосвате и разрушавате?", обяви гръмогласно Атанасова, сподирена от одобрителните възгласи на съпартийците си. Тя се обърна към левите и десните избиратели, за да ги попита задочно дали са доволни от това, за което са гласували. "При управлението на ГЕРБ нямаше толкова зрелища, но хляб имаше за всички. Сега няма хляб за хората, освен за неколцина политически лидери и техните приятели, а за всички останали има пошли зрелища", констатира Атанасова.

Изненадващо много време тя посвети на президента Румен Радев, който доскоро беше смятан за патрон на ПП. Атанасова нарече управляващите "мародери" и подметна, че държавният глава, като военен, е наясно със значението на думата. "Това са хора, които използват войната, за да плячкосват и крадат. Г-н Радев, вашите отрочета, родени под юмрука, използват претекста на войната, за да крадат. Ще ги спрете ли или не можете?", обърна се тя към отсъстващия президент.

А накрая обяви с апломб: "Промяната можем да бъдем само ние!" И се закани, че именно нейната партия ще довърши реформите, включително съдебната, ще "изчегъртат посредниците, комисионерите и мародерите" и ще достроят магистралите.

СПОРЕД ДПС КАБИНЕТЪТ Е НАЙ-СЛАБИЯТ ОТ ПАДАНЕТО НА КОМУНИЗМА НАСАМ

В декларацията на ПП се спомена, че страната ни е изправена пред избор между свободата и диктатурата. Това подразни ДПС, което се смята за флагман на евроатлантизма и демокрацията у нас. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обвини управляващите в арогантност и изтъкна, че цивилизационният избор на България, в полза на ЕС и НАТО, е направен още през 1991 г.  По думите му, по-скоро в самата четворна коалиция имат проблем с този избор. Така той намекна за съпротивата на БСП срещу предоставянето на оръжие на Украйна.

Карадайъ упрекна управляващите, че са се провалили в справянето с националните кризи, и са позволили на "задкулисието" да завладее страната. А накрая оцени правителството на Кирил Петков като "най-слабия кабинет от края на комунизма насам" и го определи като "клуб по интереси".

БСП СЕ ТРЕВОЖИ ОТ ЛИПСАТА НА ДИАЛОГ

С доста помирителна декларация излезе депутатът Драгомир Стойнев от името на БСП. Той обяви, че страната се нуждае от "сигурност и спокойната сила на държавата", но такова нещо не се наблюдава. "От една страна е опозицията, от друга страна е коалицията. Опозиция и коалиция не са в диалог по националните теми. Много повече диалог трябва в самата коалиция.  Опасно е и прекъсването на нормалния тон между институциите в триъгълника на властта – парламент-правителство-президент", посочи той.

Стойнев наблегна на темата за военната помощ за Украйна, която партията му отхвърля. "Дали не се самонатоварваме с повече изисквания и активност, отколкото очакват партньорите? Дали не създаваме сами допълнителни кризи и нестабилност заради доста по-тесни интереси от националните?", запита реторично соцдепутатът. По думите му, България трябва да участва в друг разговор - за "търсенето на мостове и пътища за изход от конфликта".

А поведението на социалистите в четворната коалиция Стойнев оправда така: "Вероятно гласът на социалистите звучи критично на моменти. Сигурно е, че това ни носи повече негативи, отколкото позитиви. Но целта ни не е раздор, а да предотвратим, чрез общи управленски решения, крайностите, на които сме свидетели в двата полюса."

Още по темата