Медия без
политическа реклама

Станаха ясни новите шефове на ''Български пощи''

Старото ръководство на пощите се оттегля доброволно

04 Май 2022Обновена
МС
Богдан Теофанидис

Богдан Теофанидис поема ръководството на ''Български пощи'', съобщи правителството. В Съвета на директорите влизат още Виктор Фачев, Надежда Алексиева, инж. Лъчезар Арсов и Виктор Караджов. В Търговския регистър вече са подадени за вписване имената на новото ръководство. Старото ръководство, начело с Деян Дънешки, е подало молби за освобождаване от длъжност. Това означава, че не се очаква да атакуват в съда вписването на приемниците си и то ще стане факт след 3 дни.

Във вторник вицепремиерът Калина Константинова, която е принципал на държавното дружество, поиска оставките на досегашното ръководство на "Български пощи" ЕАД и обяви, че дружеството систематично и последователно е било водено към фалит.

Теофанидис е на 34 години. Според информацията от МС той има над 10 години опит в големи международни компании. Заемал е различни регионални, ръководни и специализирани роли в областта на дигитализацията, финансите и изграждането на системи за управление, базирани на ключови показатели. Преди да оглави екипа на "Български пощи" ЕАД, организира глобалната програма за дигитализация, финансово планиране и контрол на HIAB AB, част от финландската група Карготек. HIAB AB е водещ световен доставчик на оборудване за транспорт и обработка на товари като реализира продажби за 2,4 милиарда лева годишно, търгувайки в над сто държави. Работил е като регионален мениджър по управлението на финансови услуги за шведската Sandvik и като мениджър отдел "Ключови показатели" за Европа, Близкия Изток и Африка в центъра за споделени услуги на застрахователя AIG. Като техен служител, ръководи, изгражда и поддържа системи за управление и отчетност за компаниите Ingram Micro и Hewlett-Packard, а като консултант изпълнява успешни проекти за Кока-Кола ХБК България, се казва още в разпространената му професионална биография.

Новият председател на съвета на директорите Арсов е на 33 години. Той е представен от МС като специалист в областта на информационната сигурност. Завършил е Техническия университет, магистър по телекомуникации. През последните 6 години е част от екипа на международната финтех компания Софтуер Груп. Кариерата му започва в "Телелинк" ЕАД, а впоследствие работи последователно като експерт по информационна сигурност и одитор в Банка ДСК, Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите, Изпълнителната агенция по насърчаване на малки и средни предприятия.

Алексиева е юрист с дългогодишен опит в държавни дружества, сред които "Летище София" ЕАД и "Български пощи" ЕАД (от 2007 г. до 2013 г.) Работи като главен юрисконсулт на "Летище София" ЕАД и директор на дирекция "Правна дейност" в "Български пощи" ЕАД. Притежава богат опит и практика в екипи за управление на проекти в ИТ сектора и строителство на инфраструктура. Понастоящем е началник отдел "Социални дейности " в Министерството на отбраната, се казва в съобщението от кабинета.

Фачев досега ръководи отдел "Човешки ресурси" в SiteGround, българска ИТ компания, лидер на международния пазар в своята сфера на дейност вече 16 години, представя го МС. Фачев има над 10 години професионален опит в управлението на човешки ресурси в различни сфери - от фармацевтичната до ИТ сферата. Преди да се присъедини към SiteGround, е оглавявал отдел "Човешки ресурси" в Kaufland България, в Sanofi за Югоизточна и Централна Европа и е управлявал HR процеси в Hewlett-Packard в София и Пало Алто.

Караджов е бил директор на центъра за споделени услуги на Palfinger AG, международна технологична и машиностроителна компания. Има богат опит в изграждането и управлението на ефективни административни процеси. Заемал е редица ръководни роли в областта на финансовия и оперативен мениджмънт.

КИБЕРАТАКАТА

Вчера стана ясно, че хакерската атака срещу "Български пощи" носи почерка на руските служби. Васил Величков, съветник по IT-въпроси на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова обясни, че вирусът е кодиран така, че да не може да работи в Русия или държави от бившия СССР. 

Макар че кибератаката срещу "Български пощи" е била засечена на 16 април, тя е започнала цели 2 седмици по-рано с проникване в мрежата през централния офис на институцията в София. 

Сривът блокира изплащането на пенсии и помощи, които впоследствие бяха прехвърлени на хартиени списъци, а срокът за получаването им - удължен. Великденските добавки за някои пенсионери станаха първомайски, понеже за тях срокът се удължи до 3 май.

Хакерската атака срещу "Български пощи" носи почерка на руските служби.  Вирусът е кодиран така, че да не може да работи в Русия или държави от бившия СССР.

 

Още по темата