Медия без
политическа реклама

Борисов хвърли на хан Аспарух вината за газовата зависимост от Русия

България сама си спря кранчето, защото се прави на ястреб, обяви лидерът на ГЕРБ

02 Май 2022Обновена
Борисов се върна и към 2010 г., когато подари куче на Владимир Путин, тогава премиер на Русия.

Бившият премиер Бойко Борисов се изяви като адвокат на руската компания "Газпром", която миналата седмица спря подаването на газ към България и Полша. "Никой не ни е спирал кранчето. България си го спря сама, правейки се на ястреби. Пиарът им е такъв", коментира лидерът на ГЕРБ пред журналисти в партийната централа. Брифингът, каквито са обичайно изявите на Борисов, приличаше повече на моноспектакъл, в който критикува действията на правителството покрай спирането на руския газ. Борисов се разходи по всички теми – украинското жито, изнасянето на оръжие, стабилността на коалицията, кучето, което подари на Путин преди десетина години, цената на агнешкото, как Кирил Петков "мощно гушнал" Зеленски, защото имитирал бившия премиер. Той дори препоръча българите да ходят да си купят агнешко за Гергьовден от Гърция, тъй като тук животът щял да бъде непосилен.

"Страшни схемаджии, евалла. Там са мислители, които в схемите нямат равни", продължи Борисов по адрес на правителството. Борисов, по чието време медийната свобода достигна дъното, обвини медиите, че прикриват "далаверите" на правителството. "Ако грешиме, ще се извиниме", рече лидерът на ГЕРБ.

На въпрос кой е виновен, че страната ни към днешна дата е зависима от руски газ, Борисов се върна към основаването на българската държава. "Още когато хан Аспарух, хан Кубрат, хан Крум, българските велики ханове се установяват на тази територия, са направили така, че да сме геостратегически най-близко до тях", обясни бившият премиер. Той продължи с това, че по време на комунистическия режим у нас газопреносната ни мрежа е развивана и инвестирана да е 100% зависима от Русия и само с една входна точка на Дунав, а всички други - изходи - за Турция, Гърция. "След това други правителства правиха Южен поток, правиха много други неща, ние през това време строяхме интеконтектор с Румъния, с Турция, с Гърция", допълни Борисов. По негови думи единствено правителството на ГЕРБ е работило за истинска диверсификация и я постигнало, за което е трябвало да получи благодарности. "Ясен ли съм", попита Борисов журналиста, който му зададе въпроса, и после се зарече, че, ако беше с джипката, щеше да го води от точка до точка, докато не каже "да".

Борисов за пореден път посочи, че ГЕРБ ще подкрепят в парламента решението за предоставяне на военна помощ на Украйна. По думите му това е тежък политически пасив, защото това "народът не го приема". ГЕРБ обаче изобщо не искали да се връщат на власт. 

Кучето за Путин

После лидерът на ГЕРБ се впусна да коментира темата с кученцето, което през 2010 г. подари на руския президент Владимир Путин. Той разказа, че преди време заедно със Стефан (бел. ред. най-вероятно Стефан Попов - председател на клуба "Българско овчарско куче") започнали да издирват породата по планините, за да могат да я развъждат, а впоследствие България да регистрира своя порода овчарско куче. "Даже Северна Македония имат шар планинец регистрирано", посочи Борисов и разказа колко трудно е било да се регистрира българската порода, "изтрепани" от комунистите, защото ги хапели, когато отнемали овцете. "Царят носи на Хуан Карлос, в Щатите. На всички, които познаваме, подарявахме, за да го популяризираме", обясни той.

"Сега вие гушкате шпицове, такова-онакова, кокер шпаньоли, болонки, то не мяза, дет' се вика, много, а нямаше българско куче. И като дойде Путин, тогава беше премиер, неговото, което взе, го гледа и направо му се хвърли в краката. Той го взе, гушна го и така го взе. Аз му казах: "Ако ще го гледаш, ти го давам. Аз ги обичам като деца, иначе няма да ти го дам". Той ми вика: "Обещавам, че ще го гледам", разказа Борисов за случката. Няколко дена след този момент се обадил на Путин и му казал: "Eй, да не вземете сега да го разпорите да му търсите чипове, подслушватели, това е душичка златна, няма да го пипате". "Прави ли сме го за народа", посочи Борисов по адрес на подареното куче. 

"Мирчев (Ивайло Мирчев) и Христо Иванов мачка не са отгледали, ще ми говорят за...", продължи Борисов, явно изнервен от припомнянето на историята как е подарил куче на Путин. "Да спрат да се лигавят, защото ще стана по-остър", предупреди той. 

 

Още по темата