Quantcast
Кирил Петков: Не можем да се похвалим, че сме помогнали на Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Кирил Петков: Не можем да се похвалим, че сме помогнали на Украйна

Не вярвам, че правителството ще падне, всички осъзнават колко безотговорно е това във време на война, уверено заяви премиерът
Обновена
2 156
 БГНЕС
Кирил Петков

Каквото и българско оръжие да е достигнало до Украйна, то не може да се смята за отговорност на България. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков по темата пред Нова ТВ.

Той посочи, че българските военни заводи работят на пълни обороти и продукцията им се изнася за традиционните ни пазари. Но отговорността ни стига дотам. "Ние сме едни производители, едни търговци", каза той. От това, че българско оръжие е стигнало до Украйна, през Полша например, за България не следва риск, нито носим отговорност, нито можем да се похвалим, че сме помогнали. "Не можем да се накичим с това", допълни Петков. Затова, по думите му, е необходимо гласуване в парламента, което ясно да каже каква е позицията на страната ни.

ПП, на която премиерът е съпредседател, ще подкрепи решение, с което се предоставя военно-техническа помощ на Киев. В това число, могат да влязат и оръжия. Петков обаче изтъкна, че украинският президент, по време на скорошната им среща, е повдигнал единствено въпроса за ремонта на военна техника на неговата страна. От това ползите са двустранни - България ще окаже реална помощ, а в същото време ще осигури работа и на заводи като ТЕРЕМ и Авионамс, които в момента не са особено натоварени.

Той подчерта, че би било "безумие" да смятаме, че ще бъдем в безопасност, ако руската армия стигне до границите на НАТО.

По отношение на заканите на БСП, че ще напусне управляващата коалиция, ако започнем да изнасяме оръжие за Украйна, Петков спокойно заяви, че не очаква рискове за правителството. "Всички осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в средата на война да падне, е много безотговорно и аз не вярвам, че това ще го направят", каза премиерът.

Той не разпозна себе си и приближените си в думите на президента Румен Радев за "демагозите, които предизвикват войни". "Аз не мисля, че президентът имаше предвид нас. Той много добре ни познава. Ние винаги сме защитавали българския интерес", убедено каза премиерът.

По въпроса за газовите доставки Петков изтъкна, че позицията на страната ни не може да бъде друга, защото иначе се изправяме пред опасността руснаците да вдигнат цената както си искат. Той разказа, че през ноември м.г. бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов е отказал две трети от очакванвите количества азерски газ, който е бил по-евтин от руския. При това отказът е със срок до юни, което, по думите на Петков, поставя големи въпроси.

Той похвали енергийния си министър Александър Николов, че се е споразумял с частна фирма, която предварително е резервирала количества газ в Гърция. Така правителството е имало готова алтернатива още в деня, в който "Газпром" прекратява доставките. "Вместо да отидем с кученцето в Москва, ние веднага сме измислили алтернативен план", доволно обяви премиерът, като намекна за подареното от предшественика си Бойко Борисов куче на руския президент Владимир Путин. На въпроса защо "Булгаргаз" не е купил тези количества, той отговори, че търговете не стават от днес за днес.

Още

БСП прибегна до компромати в битката за хартиените бюлетини

26.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

7328
Украйна потвърди, че в Крим са загинали ирански инструктори

26.11.2022

Обновена

2608
Германия решава дали да даде на Украйна ракети "Пейтриът“

25.11.2022

1837