Медия без
политическа реклама

Ал. Николов: Газът в рубли щеше да е минимум с 11% по-скъп

30 Апр. 2022

"Ако "Булгаргаз" беше подписал анекса с "Газпромекспорт" за плащане в рубли, цената на природния газ за месец май щеше да е минимум 11 % по-висока. Това е консеравтивна оценка, защото според този анекс "Газпром" няма никакви задължения и отговорности и може да прави каквото си иска.", заяви енергийният министър Александър Николов в "Говорете сега" по БНТ.

Той обясни поскъпването с повишаването на разходите за "Булгаргаз", които предвижда превалутирането в рубли. "Но дори това не е най-важното, най-важното е, че според новия механизъм "Булгаргаз" губи контрол върху средствата, които превежда в "Газпромбанк". Банката обменя доларите в рубли по курс, който тя си реши. Българската страна няма никакви права и възможности за оспорване според този анекс. Затова не го подписахме.", каза Николов. На обвиненията, че България много бързо е решила да не подписва, той отвърна, че това не е вярно и че "Булгаргаз" е изминал целия задължителен път в кореспонденцията си с "Газпромекспорт". "Ако анексът бе подписан, той прави сегашната цена на газа невалидна. Ако някой се осмели да подпише такъв документ, става клиент на прокуратурата", подчерта Николов. Той съобщи, че на 2 май се събират всички енергийни министри от ЕС, за да уточнят стратегията си към "Газпром". Министърът обясни защо Германия и Австрия са в по-специфично положение. При тях част от електрическия ток се произвежда от газови централи. "Спирането на газа ще доведе до спиране на тока, а това е неприемливо", каза Николов. 

Той увери, че няма да има проблем с доставянето на заявените количества газ у нас. Не очаква в близко време газът да поевтинее. Първо това зависи от преговорите с Азербайджан и какви количества може да достави. На обвиненията на депутата от ДПС Рамадан Аталай, че в момента България взема отново руски газ, но от Гърция и по-скъп, Николов потвърди, че газът е руски, но това са излишъци на гръцката енергийна система, а за цената препоръча на Аталай да поиска информация като депутат от "Булгаргаз". За твърденията на Румен Овчаров, че България ще получи два пъти по-скъп газ, Николов каза: "Кога последно Овчаров е говорил истината?!".

По повод цената той припомни, че от 1 година насам цената на газа трябваше да е по-ниска, но директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов (назначен от служебното правителство) подписа анекс с Азербайджан, с който спря изпълнението на договора за внос на по-евтин газ около 1/3 от цялата консумация тук. "Този анекс струва 370 милиона евро загуби", каза Николов. Преди няколко дни вицепремиерът Асен Василев напомни, че документите по този случай са предадени на прокуратурата, но няма никакво развитие. Николов прогнозира, че в средносрочен и дългосрочен план цената на природния газ ще пада заради новите договори, които ще се правят заедно със страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа. Той не изключи, че ако "Газпромекспорт" стане предвидим партньор, България отново да има отношения с него, "защото договорът е действащ. Не сме го прекратили". Договорът на "Булгаргаз" с "Газпром" е до края на 2022 г. По Нова тв вицепремиерът Асен Василев прогнозира, че поеевтиняването ще е около 20%.

"Като говорим за цената, нагнетяване на напрежението е излишно. Няма никаква полза за обществото. Водеща е цената на войната в Украйна, цената на българския суверенитет  и цената на човешкия живот", обобщи министърът. 

Германия няма да плаща за руския природен газ в рубли", потвърди в интервю за берлинското издание "Функе Берлин" финансовият министър Кристиян Линднер. Обръщам се към Путин: Няма да позволим шантаж! Няма да плащаме за руския газ с рубли.