Quantcast
Атанасов: На Митрофанова отдавна трябваше да ѝ бием дузпата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Атанасов: На Митрофанова отдавна трябваше да ѝ бием дузпата

На 100-200 м от нашата делегация в Киев са паднали ракети, разказа Станислав Балабанов
Обновена
5 767
 БГНЕС
Атанас Атанасов

"На Митрофанова (руската посланичка в България Елеонора Митрофанова) отдавна трябваше да ѝ бием дузпата."

Това обяви пред БНТ съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, който беше част от делегацията, посетила Украйна. Той припомни, че дипломатическият състав на Руската федерация в България е по-голям от сбора на представителствата на Германия, Франция и Великобритания. От Украйна премиерът Кирил Петков също говори, че трябва да се спазва принципа на реципрочност, а в момента в България има 114 руски дипломати, а нашите в Русия са десетина. "Трябва да се разредят", посочи и Атанасов. ДБ отдавна настоява за изгонването на Митрофанова. Все пак, според Атанасов, България не трябва да прекъсва дипломатическите си отношения с Русия.

Според него управляващата коалиция ще остане четворна, Народното събрание ще вземе решение за военно-техническа помощ за Украйна и това ще се изпълнява от правителството. "БСП не са вчерашни, те знаят как да излязат от тази ситуация и мисля, че имат план", посочи той. Властта и коалицията се стабилизира, смята съпредседателят на ДБ. Атанасов каза още, че утре ще се проведе коалиционен съвет. Но БНР съобщи часове по-късно, че съветът ще се състои във вторник. 

"Г-н Румен Радев да си стои в президентството и да си президентства, а не да се бърка в работата на изпълнителната власт", препоръча още Атанасов във връзка с изявленията на Радев против правителството и против изпращането на военна помощ на Украйна.

Друг участник в делегацията - Станислав Балабанов, пък разказа пред bTV, че в четвъртък вечер, когато българската група е потегляла от Киев за Полша, започнал ракетен обстрел. "Една от ракетите удари на 100-200 м от нас", сподели депутатът от ИТН. Това се е случило малко преди да се качат на специалния влак. "Веднага ни вкараха в бомбоубежище. Прекарахме там половин час. Трябваше да се изчака дали обстрелът няма да продължи в по-голяма близост, защото предишните дни руските войски обстрелваха жп гари. След това потеглихме в пълна тъмнина от съображения за сигурност", разказа Балабанов. 

Видяхме притихналия ад, съобщи той по повод 48-те часа прекарани в Украйна. Той каза, че е абсолютно убеден, че на Украйна трябва да бъде помогнато всячески, включително и с военни средства.

 

 

Още

Путин ще отиде на срещата на Г-20 в Бали и може да я провали

19.08.2022

Обновена

10240
Износът на зърно от Украйна падна с над 50%

19.08.2022

217
САЩ подаряват 8 военни хеликоптера на Чехия заради помощта за Украйна

19.08.2022

693