Медия без
политическа реклама

ВСС отказа България да разследва руските престъпления в Украйна

Не е целесъобразно български магистрати да участват в специалната комисия, реши съветът

29 Апр. 2022
стопкадър
Архивен кадър от онлайн заседание на ВСС.

Руската агресия срещу Украйна продължава да сваля маските. Висшият съдебен съвет (ВСС) също демонстрира на чия страна е във войната. Кадровият орган отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна. Покана за това е била получена от Полша, но ВСС вчера единодушно я прие само за сведение като счете, че не е целесъобразно да участва в комисията, съобщи "Лекс".

На 5 април Министерството на външните работи на Полша изпрати нота до всички дипломатически мисии и международни организации в страната, с която ги уведоми, че по инициатива на министър-председателя Матеуш Моравецки ще бъде създадена Международна комисия, която да документира и установи руските престъпления на територията на Украйна, в частност в Буча, Ирпен, Гостомел, Мотизин, при необходимост и на други места.

Идеята е във въпросната комисия да бъдат включени лекари, специалисти по съдебна медицина, патолози, юристи, прокурори, полицейски служители, криминалисти и други експерти. Комисията ще работи на територията на Украйна в сътрудничество с украинските власти. Очаква се тя да изготви доклад, който да бъде представен публично.

Посолството на Полша у нас е изпратило информация за това до министерствата на външните работи и на правосъдието с молба българските власти да излъчат представители в състава на комисията.

Министерството на правосъдието на свой ред е писало на ВСС да го уведоми, ако прецени, че в международната комисия могат да бъдат включени представители на съдебната власт. На заседанието на ВСС вчера беше посочено само, че е получена информация от Полша за създаването на Международна комисия за военните престъпления в Украйна, без повече подробности.

Бяха предложени два варианта на решение. Първият беше писмото да се приеме за сведение като се счете, че е нецелесъобразно в състава на Международната комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна да бъдат определяни за участие представители на съдебната власт.

Вторият вариант предвиждаше, че ВСС изразява принципно съгласие за участие в комисията, като изпраща информацията на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и главния прокурор Иван Гешев с молба да определят съдии и прокурори за включване в състава. Без дебат ВСС единодушно подкрепи първия вариант за решение, разказва "Лекс".

След като медиите съобщиха за решението на съвета, правосъдният министър Надежда Йорданова го разкритикува във Фейсбук. "Съпричастността и извоюването на справедливостта трябва да се отстояват с конкретни действия. Предизвикателството на руската военна агресия в Украйна задължава, във всеки един аспект, българската държава да бъде на висотата, която изискват принципите на върховенството на правото и солидарността на действията на международната общност. Вчера ВСС не беше на тази висота", написа Йорданова, която не беше на вчерашното заседание на съвета.

МЪЛЧАНИЕ

Преди близо месец "Сега" изпрати въпроси до Министерството на правосъдието, прокуратурата и Висшия съдебен съвет дали се предвижда командироване на български прокурор в Хага, за да помагат на прокурора там, разследващ военните престъпления в Украйна. И до днес нито една от тези институции не е отговорила.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?