Медия без
политическа реклама

Асен Василев: Няма да преговаряме с "Газпром"

България търси правна помощ от Брюксел за арбитражно дело заради прекратените доставки природен газ

28 Апр. 2022Обновена
БГНЕС
Асен Василев

България няма да открие сметка в Газпромбанк и няма да промени начина на плащане на руския газ, заяви от Брюксел вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Днес той и енергийният министър Александър Николов се срещнаха с представители на Европейската комисия, за да обсъдят общи действия в отговор на спрените от "Газпром" доставки на руски газ за България и Полша.

Пред журналисти Василев категорично заяви, че правителството няма да води разговори с "Газпром". По повод искането на вицепремиера Корнелия Нинова и работодателските организация да бъдат възстановени доставките на руски газ той обясни: "Ние никога не сме разваляли договора с "Газпром". "Газпром" спря изпълнението му едностранно. Брюксел ясно заяви вчера със становище, че плащания в рубли са в нарушения на санкциите. И днес го потвърдиха по време на срещата. Няма как да бъде направено, по начина по който "Газпром" го иска от нас".

Да се започнат разговори с "Газпром" и да се възстановят доставките на руски газ. Това поиска вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, подкрепена от национално представителните работодателски организации.

 

"Получихме силна подкрепа от Европейската комисия. В България в следващите 2 седмици ще се ситуира координационен център за разпределяне на газ и електроенергия за Югоизточна Европа и Италия. Поискахме решение не само за България, а инфраструктурата за пренос на 20 млрд. куб. м, който да се използва за региона. България може да достави не само необходимите 3 млрд. куб. м за страната, но още 17 млрд. за региона и Европа. И точно затова у нас ще се ситуира този център. Когато се направи най-доброто инфраструктурно решение, ще започнат и общите поръчки на газ, както и оптимизиране на електроенергия", уточни Асен Василев. Той заяви, че до две седмици центърът ще заработи, а първите общи поръчки газ ще бъдат направени в средата на май.

Той съобщи също, че страната ни е поискала правна помощ от юридическите екипи на ЕК за арбитражно дело. "В момента обследваме всички опции, ако имаме основание ще ги съдим", каза Василев.В отговор на журналистически въпрос Асен Василев коментира, че България е заплатила газовите доставки за април в долари, но плащането е било върнато от "Газпром".

По повод поискания от вицепремиера Нинова и бизнеса таван на цените на природния газ, така че алтернативните доставки да не се окажат по-скъпи от руското синьо гориво,  Асен Василев отговори: "Това, което очакваме като цени, може да бъде по-добро от цените на "Газпром". Той отново посочи, че страната ни е резервирала капацитет от терминала за втечнен природен газ на гръцкия остров Ревитуса.

Министърът на енергетиката Александър Николов уточни вчера, че Еврокомисията обмисля общи покупки на алтернативен газ и в Брюксел ще се обсъжда кога може да се случи това и с какви механизмите. "Това, което е много важно, е, че количествата за текущите заявки ще бъдат изпълнени от страна на "Булгаргаз", подчерта Николов.

От началото на войната в Украйна Русия почти удвои приходите си от изкопаеми горива за страните от ЕС, съобщава руската служба на BBC.

Вносът на руски петрол, въглища и газ за Европейския съюз през двата месеца на войната възлиза на около 44 милиарда евро. За сравнение, за цялата миналата година тази сума възлизаше на 140 милиарда евро, или около 12 милиарда на месец.

Русия продължава да се възползва от енергийната зависимост, която е наложила в Европа, въпреки отчаяните усилия на лидерите на ЕС да попречат на Путин да използва енергията като лост за политически и икономически натиск, според констатациите на CREA, цитирани и в британския вестник "Гардиън".

Германия остава основен купувач. Въпреки всички уверения на нейните власти за необходимостта от намаляване на зависимостта от Русия, през двата месеца на войната тя е внесла енергийни ресурси на стойност 9 милиарда евро.

 

По-рано днес в ефира на БНТ Радослав Рибарски, председател на комисията по енергетика в НС, също допусна, че България може да съди Русия за спирането на газа. По думите му, България ще иска компенсации за едностранното неизпълнението на на договора от страна на „Газпром“. Той потвърди, че от началото на април руснаците са натискали да минем на плащане в рубли, но не са дали необходимите разяснения за механизма му. Рибарски подчерта, че в договора е записано плащането да е в щатски долари и тази клауза не бива да се нарушава.

Председателят на комисията по енергетика припомни, че „Газпром“ е предлагала условия на България, които са много по-неизгодни за нашата страна, в сравнение с договорите с други държави.

Още по темата