Медия без
политическа реклама

Започва Светлата седмица

25 Апр. 2022
БГНЕС архив

Днес е вторият ден на православния Великден и началото на Светлата седмица. Наименованието ѝ се свързва със светлината, която донася на света възкръсналият Христос. 

В богослуженията в дните след Великден църквата почита Света Богородица и Светите апостоли, разказва БНР. До събота всеки един от дните носи името "светли" - в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

Поради величието на пасхалното събитие църквата е определила празникът на Христовото възкресение да продължава цяла седмица, наречена "светла"."Това е най-тържествената и радостна седмица през цялата година. Църквата възпява славното Христово възкресение като тържество на тържествата, празник на празниците. Небесата са разтворени, небе и земя са едно в тези дни и именно тази велика радост от светлото Христово възкресение се празнува в продължение на цялата седмица.

През Светлата седмица в храмовете звучат празничните възкресни песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните през годината постни дни - сряда и петък.

В много райони на страната вторият ден на Великден се свързва и с провеждането на редица обичаи, свързани с плодородието и предпазване на реколтата от градушка. Най-популярен от тях е обичаят - размятане на яйца.

Ключови думи:

светла седмица, Великден

Още по темата