Quantcast
Австрия е спряла вноса на петрол от Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Австрия е спряла вноса на петрол от Русия

До края на годината Германия планира да предприеме същата мярка
Обновена
2 673
 pixabay.com

Австрия още през март е спряла вноса и преработката на петрол от Русия, съобщи петролно-газовата компания OMV, цитирана от БТА.

Според представители на компанията делът на руския петрол в рафинериите на OMV в Швехат край Виена и Бергхаузен в Германия и без друго не е бил голям. "През март ние заменихме тези обеми с друг петрол от пазара. В момента не преработваме руски нефт", заяви той.

Според австрийската информационна агенция АПА от години

 

най-важният доставчик на петрол за Австрия е Казахстан,

 

следван от Либия и Ирак. Тези три държави държат общо 80% от нефта, внасян в Австрия. По данни на австрийската статистика през 2021 г. едва 7,8 на сто от 596 000 тона суров петрол, доставени в страната, е от Русия. В същото време обаче зависимостта на Австрия от руския газ е над 80%.

От своя страна Германия планира до края на годината също прекрати изцяло вноса на нефт от Русия. Това обяви министърката на външните работи Аналена Беркобк след разговори с колегите си от Естония, Латвия и Литва в Рига. "Затова казвам ясно: Да, и Германия ще сложи край на вноса на енергия от Русия", обяви Бербок. "До лятото ще намалим доставките наполовина, а до края на годината ще ги сведем до нула. Ще последва газът, в рамките на един общ европейски график, докато се откажем напълно и от него. Трябва с интензивни усилия да приключим с енергийната си зависимост от Русия."

Данни на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE) пък сочи, че равнището на запълняемост на подземните газохранилища (ПГХ) към 19 април е било по-голямо, отколкото по същото време на миналата година. В сряда е отчетен дял от 29,6 на сто, което е с 0,44%, но със 7 процентни пункта под средното равнище за тази дата за последните 5 години.

 

В момента тези газови запаси възлизат на около 32 млрд. куб. м.

 

Сезонът на изпомпване на газ от европейските ПГХ приключи на 19 март, след което в тях започна активно нагнетяване на метан. През март запълването беше рекордно за този месец, а за април засега е второто по обем за целия период на наблюдение.

През 2021 г. активното нагнетяване на газ в хранилищата започна едва в началото на май, като до този момент равнището на запасите беше 29-30%. До началото на отоплителния сезон в средата на октомври миналата година запълването им успя да достигне 77,47 на сто, което е близо до плановете на Европейския съюз за 2022 г. По-рано Европейската комисия реши да въведе норма на запълненост на газохранилищата в ЕС от 80% към началото на отоплителния сезон на 1 ноември тази година и 90% през следващите три години. "Газпром" изчисли, че през летния сезон Европа трябва да складира по 63 млрд. куб. м , за да достигне равнище на запълненост от 90 на сто. Такъв обем не е запълван в ПГХ в региона през последните години.

През 2022 г. обаче ситуацията се усложнява от намаляването на заявките за доставка на руски газ в Европа. Така

 

"Газпром" от 1 януари до 15 април е понижил износа

 

на газ в страните извън Общността на независимите държави (ОНД), включително за Китай, с 26,4 на сто до 44,6 млрд. куб. м, но продължава да доставя газ съгласно заявките на потребителите в пълно съответствие с договорите. Според данни от сайта на руския енергиен холдинг транзитът на газ през Украйна от началото на 2022 г. е намалял с близо една трета в сравнение със същия период на миналата година. Това е свързано с намаляване на заявките на клиенти от ЕС и с липсата на резервиране на допълнителни мощности на търговете.

 

Още

Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

21489
Румъния премина без проблем изцяло към преработка на неруски нефт

05.12.2022

1539
Ценовият таван за руския петрол влиза в сила от днес

05.12.2022

924