Медия без
политическа реклама

Австрия е спряла вноса на петрол от Русия

До края на годината Германия планира да предприеме същата мярка

21 Апр. 2022Обновена
pixabay.com

Австрия още през март е спряла вноса и преработката на петрол от Русия, съобщи петролно-газовата компания OMV, цитирана от БТА.

Според представители на компанията делът на руския петрол в рафинериите на OMV в Швехат край Виена и Бергхаузен в Германия и без друго не е бил голям. "През март ние заменихме тези обеми с друг петрол от пазара. В момента не преработваме руски нефт", заяви той.

Според австрийската информационна агенция АПА от години

 

най-важният доставчик на петрол за Австрия е Казахстан,

 

следван от Либия и Ирак. Тези три държави държат общо 80% от нефта, внасян в Австрия. По данни на австрийската статистика през 2021 г. едва 7,8 на сто от 596 000 тона суров петрол, доставени в страната, е от Русия. В същото време обаче зависимостта на Австрия от руския газ е над 80%.

От своя страна Германия планира до края на годината също прекрати изцяло вноса на нефт от Русия. Това обяви министърката на външните работи Аналена Беркобк след разговори с колегите си от Естония, Латвия и Литва в Рига. "Затова казвам ясно: Да, и Германия ще сложи край на вноса на енергия от Русия", обяви Бербок. "До лятото ще намалим доставките наполовина, а до края на годината ще ги сведем до нула. Ще последва газът, в рамките на един общ европейски график, докато се откажем напълно и от него. Трябва с интензивни усилия да приключим с енергийната си зависимост от Русия."

Данни на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE) пък сочи, че равнището на запълняемост на подземните газохранилища (ПГХ) към 19 април е било по-голямо, отколкото по същото време на миналата година. В сряда е отчетен дял от 29,6 на сто, което е с 0,44%, но със 7 процентни пункта под средното равнище за тази дата за последните 5 години.

 

В момента тези газови запаси възлизат на около 32 млрд. куб. м.

 

Сезонът на изпомпване на газ от европейските ПГХ приключи на 19 март, след което в тях започна активно нагнетяване на метан. През март запълването беше рекордно за този месец, а за април засега е второто по обем за целия период на наблюдение.

През 2021 г. активното нагнетяване на газ в хранилищата започна едва в началото на май, като до този момент равнището на запасите беше 29-30%. До началото на отоплителния сезон в средата на октомври миналата година запълването им успя да достигне 77,47 на сто, което е близо до плановете на Европейския съюз за 2022 г. По-рано Европейската комисия реши да въведе норма на запълненост на газохранилищата в ЕС от 80% към началото на отоплителния сезон на 1 ноември тази година и 90% през следващите три години. "Газпром" изчисли, че през летния сезон Европа трябва да складира по 63 млрд. куб. м , за да достигне равнище на запълненост от 90 на сто. Такъв обем не е запълван в ПГХ в региона през последните години.

През 2022 г. обаче ситуацията се усложнява от намаляването на заявките за доставка на руски газ в Европа. Така

 

"Газпром" от 1 януари до 15 април е понижил износа

 

на газ в страните извън Общността на независимите държави (ОНД), включително за Китай, с 26,4 на сто до 44,6 млрд. куб. м, но продължава да доставя газ съгласно заявките на потребителите в пълно съответствие с договорите. Според данни от сайта на руския енергиен холдинг транзитът на газ през Украйна от началото на 2022 г. е намалял с близо една трета в сравнение със същия период на миналата година. Това е свързано с намаляване на заявките на клиенти от ЕС и с липсата на резервиране на допълнителни мощности на търговете.

 

Още по темата