Quantcast
Българската бойна група тренира с американски Страйкър и съветски МТЛБ | СЕГА
facebook
twitter

България

Българската бойна група тренира с американски Страйкър и съветски МТЛБ

Новата част на НАТО демонстрира способности пред шефа на Военния комитет на Алианса на полигон Ново село
1 489
 Скрийншот видео Нова тв

Обявената първоначална като изцяло българска бойна група, която е на път да се превърне в многанационална, проведе първото си публично учение с бронирани машини "Страйкър" на американска рота и със съветски МТЛБ (многоцелеви лек верижен бронетранспортьор) на нашия 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски. Това стана на полигона Ново село пред очите на председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Робърт Бауер.

Т.нар.българска батальонна бойна група бе одобрена преди месец от НАТО като структура на Алианса на Източния фланг. Вече е ясно, че в нея ще участват сили на САЩ, Великобритания и Албания. Продължават разговорите с Италия, която ще е рамкова и водеща страна, като се очаква именно италианските военни да са с най-голяма част - поне 500 души. 

Към моменто обаче батальонната група е в състав само от български военни от 42-механизиран батальон. Именно от тази част бяха основно хората, които участваха в мисията на НАТО в Афганистан. 

„Бойната група в България беше създадена като част от мерките за засилване на бдителността в Централна и Източна Европа. Освен българските части, в нея участват САЩ. Предстои да се включи и Великобритания с една рота за период от шест месеца”, обяви в Ново село адмирал Бауер. „Започна нова ера за НАТО и това изисква от нас да бъдем по-единни от всякога. През последните 18 години България доказа, че е твърд и отдаден съюзник”, подчерта още шефът на Военния комитет на Алианса по време на учение на полигона „Ново село", цитиран от Нова тв. Той заяви, че НАТО разполага с 8 многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море, сред които е и тази в България.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари за визитата на адм. Бауер и подчерта, че е от ключово значение усъвършенстването на създадените преди войната в Украйна бойни групи, многонационални формирования със засилен отбранителен потенциал.

 

Още

Оръжия за $40 млрд. са доставени на Украйна

27.11.2022

3818
НАТО разполага най-добрите американски бойни дронове в Гърция

26.11.2022

6248
НАТО тества румънската система за противовъздушна отбрана

23.11.2022

3051