Медия без
политическа реклама

Съдебните бази стоят празни в очакване МС да им прати бежанци

Само в една от станциите на прокуратурата има настанени около 70 души

БНР
Главният прокурор Иван Гешев посрещна украинските съдебни бежанци в Дуранкулак.

Министерският съвет все още не ползва базите на съдебната власт, за да настанява в тях бежанци от Украйна. Върховните съдилища и прокуратурата са попълвали огромни въпросници за това с колко легла разполагат, колко често се сменят чаршафите, приютяват ли домашни любимци, научи "Сега" от разговори с представители на системата. Тези данни са изпратени през Висшия съдебен съвет на правителството, но няма данни какво прави то с информацията.

Така в момента бежанци има настанени единствено в станцията на прокуратурата "Изгрев" край Бяла. Тези хора обаче бяха настанени още преди Висшият съдебен съвет да даде съгласието си съдебните бази да се ползват за бежанци. Тяхното настаняване стана в началото на март по инициатива на главния прокурор Иван Гешев по прокурорска линия. Капацитетът на почивен дом "Изгрев" е 95 места. В началото там са настанени 91 души, бягащи от войната, предимно от района на Одеса - една прокурорка, съдебни служители и магистратски съпруги с децата им. Стефан Петров от ВСС, който е член на комисията за управление на собствеността, обясни пред "Сега", че броят на настанените варира, тъй като някои си тръгват, а други идват. Преди 2 седмици, когато Петров е ходил на място да види какво е положението, е имало около 70 души. В момента те се издържат от бюджета на прокуратурата, като държавното обвинение е кандидатствало да получи прословутите 40 лв. дневна помощ за бежанец от държавата, която се полага на хотелите. Петров разказа, че с настанените има различни ситуации, но засега хората, които управляват базата се справят - дете си счупило ръката, бременна жена родила и т.н.

Публично известно е, че прокуратурата разполага и с други бази - в местността Цигов чарк край Батак има 120 легла, "Трендафила" на Витоша е с 48 места, на Боровец имат 12 легла, както и 14 легла в къмпинг "Фичоза" край Варна. Отделно стопанисва и хотелски комплекс във Варна - "Чайка" с леглови капацитет до 282 души. Имотът обаче не може да се ползва, защото е в лошо състояние и прокуратурата се оплаква, че заради орязания й бюджет за тази година, няма да може да го ремонтира и да настани бежанци в него. "Сега" изпрати въпроси по темата на прокуратурата вчера, но до момента отговори няма.

На 10 март ВСС даде положително становище за това база "Изгрев" да бъде предоставена за временно ползване от евакуиращи се представители на съдебната власт и членовете на техните семейства и/или живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство. На председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор пък беше възложено до 14 март да предоставят информация за стойността за издръжка на едно лице на ден при пълна заетост на учебните и почивни бази. От Върховния административен съд казаха за "Сега", че според техните изчисления сумата е над 50 лв. 

Върховният касационен съд стопанисва две бази. Морската в с. Лозенец е с 4 апартамента и 28 стаи, като капацитетът й е 68 до 97 души, включително и малки деца. Втората база е в Паничище. Става дума за 4 бунгала - двойни стаи, т.е. могат да бъдат настанени 8 души. Тези бунгала се ползват споделено с Върховния административен съд (ВАС), който пък ползва заедно с ВКС друга своя база - в Бели Искър. Там има 8 легла. ВАС също има база в с. Лозенец със 72 легла.

Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск.

 

Още по темата