Quantcast

Медия без
политическа реклама

Регионалната комисия измести антикорупционната за парите на АПИ

Четворната коалиция най-после с обща позиция за пътните ремонти

19 Апр. 2022ВАСИЛ НАНЧЕВ
АПИ
Според строителния министър ремонтите по пътищата ще може тръгнат отново още след Великден.

Регионалната комисия на парламента днес прие решение тя, вместо антикорупционната да дава санкция за плащанията по договорите на пътната агенция до края на септември. 50% от парите за ремонти и текуща поддръжка на шосетата ще бъдат платени до седмици след окончателното одобряване на решението от депутатите в зала, което се очаква да стане в четвъртък. Останалите пари ще бъдат преведени на изпълнителите след проверка. Гласуването в комисията събра 9 гласа „за“, четирима народни представители бяха „против“, а други трима се въздържаха. Така, след доста скандали през миналата седмица, четворната коалиция на управляващите най-после е с обща позиция за пътните ремонти и текущата поддръжка на шосетата. Решението предвижда още всички плащания към пътните фирми да са за сметка на бюджета на АПИ.

По време на дебатите Георги Георгиев от ИТН изтъкна, че почти една година няма движение по договорите за ремонт на пътищата. Той призова да се одобрят плащанията.

 

„Твърде много нарушения са направени, но ситуацията е много тежка.

 

Имаме отговорност да намерим решение“, настоя и Настимир Ананиев от ПП и увери, че последващ контрол ще има. „Притиснати сме от обстоятелствата“, обясни председателят на регионалната комисия в парламента.

Решението според ПП е балансирано, защото ще се даде глътка въздух на бранша. Освен това последващият контрол за останалите 50% от дължимите плащания щял да разкрие и кой е правил нарушения. Това безспорно е най-разумното, смятя и Борислав Гуцанов от БСП. Той обясни, че ситуацията не е дело на настоящия кабинет, но той трябвало да намери решение на проблема. Николай Нанков от ГЕРБ предупреди, че политиканстване по темата е опасно, защото строителният бранш е пред колапс. По думите му, над 14% повече за година са станали безработните в сектора.

След края на заседанието вицеприемиерът и строителен министър Гроздан Караджов изрази задоволство от решението на регионалната комисия. Според него на негова база АПИ ще може веднага да сключва допълнителните споразумения, което означава, че

 

ремонтите ще започнат още следваща седмица след празниците.

 

Министърът е поискал междинни доклади от междуведомственаната група (на МФ и МРРБ - б. а.), преди крайния срок, който е 7 май относно сертификатите за завършените строително-монтажни работи. „Окончателните плащания на 50% от сумата могат да се очакват до 2 седмици от окончателното постановяване на решението на НС“, поясни Караджов. По думите му, освен споменатите 278 обекта, където са спрени ремонтите от миналата година имало поне още толкова програмата за текущ ремонт и поддръжка на МРРБ. „Освен това има пуснати процедури и за основни ремонти. Една от тях (за обхода на Пловдив - б. а. ) приключи и там има победител с най-ниска цена, която е с 20% под прогнозната и това е добра новина, защото ще можем да спестим много средства, които да отидат за нови ремонти“, поясни той. За „Сега“ Караджов уточни, че прогнозната цена на този обект е била 42 млн. лв., а спечелилата оферта - 34 милиона.

Относно общата сума дължима от АПИ към пътните фирми строителният министър уточни, че това са обявените от премиера 656 млн. лв., като

 

в тях са включени 100% плащания за пътните знаци,

 

хоризонталната маркировка и подмяната на мантинелите, а също и 50-те процента за текущ ремонт и поддръжка. „Отделно има за един милиард възложени работи, но те ще бъдат платени едва като се завършат. Възможно е някой от тях да бъдат изпълнени едва в края на годината и плащанията за тях да останат за 2023 г., което въпрос на оперативни разходи“, добави Караджов.

Във връзка с подготвяните протести на пътните фирми, строителният министър, каза, че те са станали много недоверчиви. На шега той допусна при нова процедура за шеф на БНБ, казусът за поддръжката на шосетата отново да изпаднем от класацията. В крайна сметка строителният министър прогнозира, че приетото решение днес от регионалната комисия ще получи болшинство и при гласуването в зала.

Още по темата